El balanç de víctimes mortals com a conseqüència del terratrèmol de magnitud 7,1 que va sacsejar dimarts la zona centre i sud de Mèxic ha ascendit a 238, segons l'últim balanç oficial.

El cap de Govern de la Ciutat de Mèxic, Miguel Ángel Mancera, ha indicat en roda de premsa que a la capital del país el nombre de morts ha augmentat a 108 en les últimes hores.

Prèviament, el coordinador nacional de Protecció Civil, Luis Felipe Pont, havia xifrat en 230 els morts, indicant que a Ciutat de Mèxic havien mort cent persones.

Als morts a la capital del país se sumen 69 a Morelos, 43 en Pobla, tretze en l'estat de Mèxic, quatre a Guerrero i un a Oaxaca.

Les autoritats no han donat per tancat el balanç, en la mesura que encara es busca a possibles víctimes entre la runa i no hi ha certesa que algunes dades no estiguin duplicats. En les últimes hores s'ha arribat a revisar a la baixa el recompte de morts.

El Servei Sismològic de Nacional de Mèxic ha comptabilitzat un total d'onze rèpliques en les últimes hores després del terratrèmol registrat dimarts al migdia al centre del país.

El terratrèmol va tenir lloc poc més d'una setmana després d'un altre de magnitud 8,2 en l'escala de Richter que va deixar més d'un centenar de morts en els estats d'Oaxaca, Chiapas i Tabasco. Es dóna la circumstància que tal dia com el 20 de setembre, fa just 32 anys, es va produir un altre sisme a Mèxic que va deixar milers de víctimes mortals.

Un espanyol mort i almenys 20 desapareguts

Pel que fa als espanyols, més d'una vintena segueixen sense estar localitzats, segons un nou balanç del Ministeri d'Exteriors i de Cooperació, que únicament ha confirmat un mort.

Fonts d'Exteriors han informat a Europa Press de més de 20 espanyols sense localitzar, si bé les dades evolucionen molt ràpidament i, a mesura que entren nous avisos, també hi ha altres que es desactiven, pel que no es tracta d'un balanç tancat.

Ambaixada i consolat van activar ja dimarts la cèl·lula de crisi i estan en contacte amb les autoritats locals, tractant de contactar amb la colònia espanyola i atenent a familiars a Mèxic ia Espanya.

El telèfon d'emergència consular és el 5542468136. Exteriors ha facilitat més altres telèfons del consolat general d'Espanya a Mèxic disponibles per a informació: 52.804.383, 52.817.113, 52.804.758 i 52.804.633.

D'altra banda, el ministre de Relacions Exteriors de Mèxic, Luis Videgaray, ha demanat aquest dimecres als seus homòlegs de la comunitat iberoamericana mitjans especialitzats per al desenrunament i la localització de persones, i el Govern espanyol treballa ja en aquesta petició.

"Ens preparem per respondre a la crida de Mèxic amb mitjans especialitzats. Li he transmès personalment Luis Videgaray nostre suport", ha escrit a Twitter el ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis.