El president de França, Emmanuel Macron, va rubricar la seva reforma per flexibilitzar el mercat laboral, que entrarà en vigor immediatament gràcies a la seva adopció pel procediment del decret llei, mentre al carrer es manté la resposta, encara que amb alguns signes que perd força. Macron, en un acte formal de rúbrica dels cinc decrets, va destacar que es tracta de concretar «un compromís de campanya important i una reforma en profunditat, inèdita, del mercat de treball, indispensable per a l'economia i la societat francesa».

Els decrets entraran en vigor des de la seva publicació al Diari Oficial, quelcom que, segons el portaveu del Govern, Christophe Castaner, hade produir-se en les properes hores. Hi haurà altres decrets d'aplicació complementaris que estaran a punt abans de finals d'any. La tramitació parlamentària, imprescindible perquè l'articulat sigui convalidat i tingui força de llei, està previst a partir del 20 de novembre.

El cap de l'Estat va explicar que aquesta reforma es completarà amb la de l'aprenentatge i la de formació professional, amb la de l'assegurança d'atur -ambdues programades en els propers mesos- i amb disposicions dels pressupostos de 2018 que es donaran a conèixer el dia 27 per «recompensar més el treball i el mèrit».

«És una transformació inèdita del nostre sistema social» que -va assegurar- «donarà més oportunitats» i permetrà a les empreses «adaptar-se de forma ràpida» a les condicions de la seva activitat.