La Comissió Europea (CE) va proposar modificar el Codi de fronteres Schengen de manera que els controls temporals interns es puguin allargar fins a un màxim de tres anys, de forma excepcional, per afrontar amenaces de seguretat concretes de tipus terrorista o migratori, entre d'altres. «Es tracta de reintroduir controls fronterers temporals per fer front a les amenaces», va explicar el comissari europeu de Migració i Interior, Dimitris Avramópulos. Va deixar clar que els canvis proposats busquen garantir la seguretat «mentre mantenim i protegim els principis fonamentals de Schengen», la zona de lliure trànsit de la Unió Europea (UE).

Les normes actuals preveuen que els països puguin restablir els controls fronterers per a un període inicial de 30 dies, ampliable fins a sis mesos, prorrogables fins a aconseguir un màxim de dos anys en casos excepcionals. En concret, la CE proposa ara «adaptar» els terminis aplicables en virtut dels articles 25 i 27 del Codi de fronteres Schengen.

Paral·lelament, la Comissió Europea va proposar mesures per incentivar la «immigració legal» a la Unió Europea a través de l'acollida d'almenys 50.000 refugiats en els propers dos anys i de l'impuls de les devolucions dels immigrants que no tenen dret a sol·licitar asil.

L'Executiu comunitari, que va examinar els progressos en l'agenda europea d'immigració, va plantejar així mateix la posada en marxa de projectes pilot per fomentar l'arribada a territori comunitari d'immigrants la contractació dels quals pugui interessar als Estats membres.

Les propostes de Brussel·les pretenen «obrir veritables alternatives» a la immigració irregular, invertint «en més vies legals» per a la protecció i la feina o els estudis a la UE, va assenyalar el comissari europeu d'Immigració. En tot cas, aquest nou esquema està previst que s'apliqui fins al mes d'octubre de l'any 2019.