Un tribunal turc va imposar nombroses cadenes perpètues a 34 dels 47 acusats de planificar l'assassinat del president turc, Recep Tayyip Erdogan, durant la nit del fallit cop d'Estat del 15 de juliol del 2016. La cort de la ciutat de Mugla, a l'oest de Turquia, va condemnar els 34 militars a quatre cadenes perpètues agreujades cada un per haver planificat o realitzat l'assalt a un hotel a Marmaris -una ciutat de la província de Mugla situada a la costa egea- en què Erdogan estava passant uns dies de vacances. Es tracta de l'únic cas relacionat amb l'intent colpista en què el president s'ha personat com a acusació.

La nit del motí, un comando militar es va traslladar en helicòpter a l'hotel i en un tiroteig va matar dos policies que es trobaven de guàrdia. Més tard, Erdogan va assegurar a la premsa que havia aconseguit escapar «quinze minuts abans» que arribés el grup colpista. En total, durant aquella nit van morir 248 persones i altres 2.200 van resultar ferides a tot el país.

Ankara va acusar el predicador exiliat Fethullah Gülen, antic aliat d'Erdogan, d'haver instigat el cop mitjançant la xarxa dels seus simpatitzants infiltrats a l'Exèrcit. Després del motí, uns 150.000 treballadors van ser expulsats per decret dels serveis públics, més de 100.000 van ser investigats judicialment i 50.000, entre ells 6.300 militars, continuen en presó preventiva, tots sota l'acusació genèrica de ser simpatitzants de Gülen.

Fins i tot hi ha hagut una detenció a Espanya relacionada amb aquest cop, concretament la del periodista Hamza Yalçin, que ja està lliure en negar-se Espanya a extradir-lo.