La fiscal va mantenir en el judici del cas Gürtel seva petició de 125 anys de presó per al presumpte líder de la trama, Francisco Correa, i va rebaixar les acusacions per delictes fiscals per a l'extresorer del PP Luis Bárcenas i l'exconseller de Madrid Alberto López Viejo. Paral·lelament, la fiscal va anunciar que manté la seva acusació contra el Partit Popular pel seu paper com a pressumpte responsable civil a títol lucratiu en la trama de corrupció, fet pel qual hauria de respondre amb 245.492 per fer servir la trama per enriquir-se, de la mateixa forma que Ana Mato, a la qual acusa d'haver-se beneficiat de 28.467 euros en concepte de regals i serveis turístics de l'Ajuntament de Pozuelo.

En la sessió d'ahir la fiscal Concepción Sabadell va assenyalar que la Fiscalia segueix acusant els 37 jutjats, tot i que va rebaixar la petició de pena per a Bárcenas de 42 a 39 anys de presó i a López Viejo de 46 a 39 anys i sis mesos, en retirar al primer el delicte contra la Hisenda Pública per l'IRPF de 2009 i al segon els tres delictes fiscals que se li atribuïen. La fiscal va explicar que aquesta rebaixa per a Bárcenas i López Viejo s'ha decidit en atenció a les declaracions dels pèrits durant el judici.

En el seu escrit definitiu, la Fiscalia estableix que des d'almenys l'any 2000 Luis Bárcenas va desenvolupar una operativa adreçada a enriquir-se de manera il·lícita intermediant en adjudicacions públiques i apropiant-se de fons del Partit Popular que va ocultar a través d'un entramat financer a Suïssa. Afegeix que va aflorar mitjançant la simulació de diferents operacions comercials i el va destinar a pagaments en efectiu de manera opaca per a la Hisenda Pública.

Segons la Fiscalia, la seva dona, Rosalía Iglesias, per a qui manté la petició de 24 anys de presó, en connivència amb el seu cònjuge, també va utilitzar aquests procediments per ocultar les seves pròpies rendes i les del seu espòs ingressant una part d'elles en efectiu en comptes de la seva titularitat oberts tant a Espanya com a Suïssa i simulant realitzar alguna venda de quadres.

Afegeix que igualment va utilitzar els fons obtinguts pel seu cònjuge de la intermediació en adjudicacions públiques i de l'apropiació de diners del PP per efectuar pagaments en efectiu ocults a Hisenda. La Fiscalia relaciona que hi va haver almenys pagaments «en efectiu» per part del matrimoni de fons procedents del seu enriquiment il·lícit que totalitzen 533.466 euros entre els anys 2002 i 2010.

Estableix que des d'almenys l'any 2000 Luis Bárcenas va emmascarar habitualment la procedència dels seus fons en efectiu com a operacions de compravenda d'obres d'art, de la mateixa manera que ho va fer la seva esposa amb alguns dels seus ingressos i del seu espòs.

Per altra banda, la Fiscalia ha rebaixat la petició de pena per als tres acusats que van confessar els fets en el judici, l'empresari Jacobo Gordon, l'exregidor de Pozuelo de Alarcón Roberto Fernández i el constructor Alfonso García-Pozuelo, el que suposa que cap d'ells ingressaria a la presó.

En concret, a Alfonso García-Pozuelo, expropietari de Constructora Hispánica, per a qui demanava quatre anys i mig de presó, li ha rebaixat la sol·licitud a dos anys de presó per suborn substituïbles per multa.