El Consell de Ministres ha aprovat avui enviar un requeriment al Govern de la Generalitat perquè aclareixi si en el ple del Parlament d'ahir Carles Puigdemont va proclamar o no la independència de Catalunya, pas previ a activar l'article 155 de la Constitució.

En una declaració institucional al Palau de la Moncloa, després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres que ha aprovat el requeriment, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha explicat que aquest és un pas previ a qualsevol de les mesures que el Govern espanyol pot adoptar a l'empara de l'article 155.

Una decisió adoptada després de la intervenció ahir en el ple del Parlament del president català, Carles Puigdemont, que va dir que assumia el "mandat del poble" perquè "Catalunya es converteixi en un estat independent en forma de república" i que, tot seguit, va proposar "suspendre els efectes de la declaració d'independència" per obrir la porta al diàleg.

Amb aquesta iniciativa, el Govern central pretén oferir als ciutadans "claredat i seguretat" després de la "confusió" generada en el ple del Parlament d'ahir.

"El Consell de Ministres ha acordat aquest matí requerir formalment al Govern de la Generalitat perquè confirmi si ha declarat la independència de Catalunya, al marge de la deliberada confusió creada sobre la seva entrada en vigor", ha assenyalat Rajoy.

Segons Rajoy, Puigdemont té l'oportunitat en la seva resposta d'atendre al "clamor" i les peticions que "des de tants àmbits se li han fet arribar per recuperar la convivència harmònica i la seguretat" a Catalunya.

La resposta de Puigdemont "marcarà el futur dels esdeveniments en els pròxims dies", ha subratllat Rajoy, perquè "si manifesta la seva voluntat de respectar la legalitat i restablir la normalitat es posaria fi a un període d'inestabilitat, tensions i fallida de la convivència".

Abans de prometre que seguirà actuant "amb prudència i responsabilitat" i tenint sempre present l'interès general, Rajoy ha garantit que la seva intenció és oferir "certeses" als espanyols, especialment als catalans.