José Sócrates, primer ministre de Portugal entre 2005 i 2011, va ser acusat formalment per la Fiscalia de 31 delictes de corrupció passiva, blanqueig de capitals, falsificació de document i frau fiscal, vinculats a activitats amb les quals hauria acumulat més de 24 milions d'euros a Suïssa. L'aclaparadora acusació del Ministeri Públic de Portugal, que per primera vegada involucra un exprimer ministre en un procés judicial, es va produir després de gairebé tres anys d'espera per a Sócrates, detingut el 2014 a l'aeroport de Lisboa sota sospites de corrupció.

Va passar llavors deu mesos en presó preventiva i un i mig en arrest domiciliari, període després del qual va quedar en llibertat condicional a l'espera d'acusació per part de la Fiscalia.

El Ministeri Públic es va pronunciar i el va incloure en un grup de vint acusats: dinou persones i nou empreses. Alguns noms dels que estan a la llista d'acusats donen una idea de la magnitud de la batejada com a Operació Marquès, entre ells el de Ricardo Salgado, expresident del Banco Espírito Sant (BES) i un dels homes més poderosos del país durant molts anys. També el de l'empresari Carlos Santos Silva, amic i presumpte testaferro de Sócrates, o els de Zeinal Bava i Henrique Granadeiro, exresponsables de l'operadora de telecomunicacions Portugal Telecom. Les activitats il·lícites d'aquesta trama queden detallades en un escrit de més de 4.000 pàgines en què es desgrana com Sócrates va arribar a rebre més de 24 milions.