La primera ministra britànica, Theresa May, va prometre «facilitar» l'estada dels ciutadans comunitaris al Regne Unit després del Brexit i alhora va assegurar que el consens amb la UE en aquesta matèria està «molt a prop». May va penjar a la seva pàgina de Facebook una carta oberta als més de tres milions d'expatriats de la Unió Europea residents en aquest país, que va ser interpretada com un intent de desbloquejar la negociació amb Brussel·les davant la reunió del Consell Europeu.

En la seva missiva, la cap del Govern britànic explicava que es farà «el més simple possible» i menys costós el procés de registre dels comunitaris amb dret a la residència permanent, i aquests podran participar en un «grup d'usuaris» per determinar el seu funcionament. Ja no se'ls exigirà demostrar que tenen accés a una assegurança mèdica, s'abaratirà el procés burocràtic i es simplificarà específicament per als que ja hagin obtingut la targeta de residència permanent.

May va assenyalar que plantejarà als Vint-i-set que els tràmits es facilitin també per als britànics residents al continent. «He estat clara durant aquest procés negociador en què els drets dels ciutadans són la meva primera prioritat, i sé que els meus col·legues tenen el mateix objectiu: salvaguardar els drets dels nacionals de la UE que viuen al Regne Unit i els britànics que viuen a la UE», afirmava.

La primera ministra britànica va destacar que els comunitaris fan «una enorme aportació al país» i va incidir que vol que tant ells com les seves famílies «puguin quedar-se». «No puc ser més clara: els ciutadans de la UE que resideixen legalment al Regne Unit avui, podran quedar-se», va assenyalar. La líder conservadora va opinar que «amb flexibilitat i creativitat» per les dues parts, la negociació sobre els drets dels ciutadans pot finalitzar «en les pròximes setmanes».

Dimarts, la ministra d'Interior, Amber Rudd, va anunciar que a finals de 2018 el Govern començarà a registrar els ciutadans de la UE amb residència permanent i va dir que la «posició per defecte» que adoptarà l'Estat en rebre les sol·licituds és la d'«acceptació».

Sobre la carta de May, un portaveu del grup de pressió «the3million», que representa els interessos dels ciutadans de la UE, va dir que «podria obrir la porta al diàleg», però va lamentar que la primera ministra i el ministre del Brexit, David Davis, no s'hagin reunit amb ells per «parlar dels veritables problemes», com la reunificació familiar.

«Sortir significa sortir»

Paral·lelament, un grup de polítics pro-Brexit va enviar una altra carta oberta a May, coordinada per la campanya «Sortir significa sortir», en la qual s'insta la primera ministra a abandonar les negociacions amb Brussel·les si no hi ha conclusions positives en l'actual Consell Europeu. En aquest sentit, May va assegurar a la seva arribada a la cimera que espera «plans ambiciosos» per a les propers setmanes en relació amb les negociacions sobre el Brexit, i va destacar la «urgència» d'un acord sobre els drets dels ciutadans.