El govern espanyol justifica el 155 per la necessitat de garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat»

Assegura que el Govern ha desplegat un «discurs únic d´imposició de la independència»

21.10.2017 | 11:40
El govern espanyol justifica el 155 per la necessitat de garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat»

La Moncloa ha distribuït aquest dissabte l´argumentari que acompanyarà la petició del govern espanyol al Senat per a l´aplicació de l´article 155 de la Constitució a Catalunya on assegura que "resulta essencial" protegir "la llibertat, la seguretat i la pluralitat" i afegeix que el procés independentista genera un "greu risc per a l´interès general". El document sosté que la Generalitat ha "oblidat l´interès general" i ha desplegat un "discurs únic d´imposició de la independència" que en cap cas es pot traduir en una "declaració unilateral d´independència".

12 pàgines on l´executiu de Rajoy assegura que la intervenció es fa efectiva de manera "de manera garantista" i perseguint en tot moment "assegurar drets" i "no restringir llibertats". Els objectius, segons La Moncloa, són "restaurar la legalitat constitucional i estatutària, assegurar la neutralitat institucional, mantenir el benestar social i el creixement econòmic, i assegurar els drets i llibertats de tots els catalans" que han quedat sotmesos –sosté- "a l´arbitrarietat dels seus governants".

L´argumentari de La Moncloa porta per títol "motius per a l´aplicació de l´article 155 de la Constitució Espanyola" i justifica que la Constitució "permet a l´Estat adoptar mesures per restablir l´ordre constitucional o per prevenir, en el seu cas, un dany greu a l´interès general, respectant en tot moment l´existència de la Comunitat Autònoma, les seves institucions i el seu Estatut".

El document destaca els debats del Parlament dels dies 6 i 7 de setembre on es van aprovar les lleis de desconnexió, i assegura que "les pretensions secessionistes estan motivant ja un seriós deteriorament del benestar social i econòmic de la Comunitat Autònoma de Catalunya". "S´ha provocat una progressiva fractura de la convivència i s´han posat en risc les condicions per al creixement econòmic", afegeix.

Recorda que el Tribunal Constitucional ha emès "un gran nombre de sentències" on ha requerit "de forma continuada a les institucions catalanes que actuïn en el respecte al marc constitucional i estatuari". Malgrat això, sosté, la Generalitat i les institucions catalanes "han continuat en la seva deriva secessionista".

El document recull també l´afectació del procés independentista sobre l´economia catalana, amb el trasllat de seus socials de "centenars d´empreses" i una afectació a l´activitat turística, a més d´una disminució de les comandes industrials i una baixada de vendes a les grans superfícies. Fets que "estan afectant l´evolució econòmica a Catalunya i contrasten amb el dinamisme econòmic que venia mostrant fins ara".

"Greu risc per a l´interès general"

També recorda els requeriments del govern espanyol a Puigdemont, que considera que el president de la Generalitat "no va atendre" perquè "no va donar una resposta afirmativa o negativa" i, en canvi, va "donar carta de naturalesa a un pretès referèndum". Segons La Moncloa, en la seva resposta Puigdemont va "reiterar l´incompliment frontal de les obligacions constitucionals i estatutàries" amb un "greu risc per a l´interès general".

"Cal garantir el funcionament de l´autogovern"

Segons l´argumentari, el 155 s´activa per "garantir el funcionament de l´autogovern" i "assegurar que funciona amb normalitat i neutralitat", i evitar així "l´arbitrarietat" de la Generalitat, que actua des d´un plantejament "absolutament incompatible amb les bases del sistema democràtic".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

El Govern opta pel continuisme en el nomenament del substitut de Maza

?El jutge conservador del Suprem i especialista en Dret Penal Julián Sánchez Melgar serà el nou...

Sánchez Melgar va admetre la querella contra la Mesa del Parlament

Va ser ponent de la «Doctrina Parot», que va fer possible que els etarres complissin íntegrament...

Brutal pallissa a una dona sense llar de 84 anys a Madrid

Brutal pallissa a una dona sense llar de 84 anys a Madrid

Diversos individus van colpejar violentament a Flor i la seva parella aquest dijous, Dia de les...

Scotland Yard no localitza "cap sospitós ni proves de trets ni víctimes" en l´inicident a Oxford Circus

La policia britànica segueix fent escorcolls a la zona després de desallotjar l'estació de metro

Catalá: si canvien les circumstàncies, pot canviar situació d´exconsellers

Catalá: si canvien les circumstàncies, pot canviar situació d´exconsellers

S'ha mostrat convençut que el jutge Llarena prendrà les decisions que consideri oportunes, sempre...

235 morts en un atac terrorista en una mesquita del Sinaí egipci

235 morts en un atac terrorista en una mesquita del Sinaí egipci

Després de les explosions els terroristes han disparat a les persones que intentaven escapar

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema