L'antiga guerrilla de les FARC ha fet el salt a la política amb l'anunci que presentarà candidats propis a les eleccions legislatives colombianes de l'any vinent i que aspirarà a la Presidència amb el seu màxim líder, Rodrigo Londoño, àlies Timotxenko. «Anunciem que el nostre candidat a la Presidència de la República serà Rodrigo Londoño Echeverri, qui estarà acompanyat d'Imelda Daza com a vicepresidenta», va explicar el número dos de les FARC, àlies Iván Márquez.

D'aquesta manera les FARC fan un ràpid trànsit de les armes a la política, ja que a finals d'agost passat van celebrar el seu congrés nacional en el qual van aprovar mantenir les sigles al seu partit, al qual van donar el nom de Força Alternativa Revolucionària del Comú.

El Govern colombià i les FARC, que era la guerrilla més antiga i nombrosa del continent, van signar un acord de pau el 24 de novembre de 2016 posant fi a un conflicte intern de més de mig segle. A més de presentar Timotxenko com a candidat a la Presidència, el partit FARC també va revelar que Iván Márquez encapçalarà la llista al Senat, en què estarà acompanyat dels àlies Pablo Catatumbo, Carlos Antonio Lozada, Victoria Sandino , Sandra Ramírez i Benkos Biojo.

L'anunci es va fer un dia després que el Consell Nacional Electoral (CNE) donés l'aval a aquest partit polític per poder participar a les eleccions de març de 2018, quan es renovarà la totalitat del Congrés de Colòmbia, i a les presidencials de maig. En el punt de participació política de l'acord de pau es va garantir a les FARC que comptarien amb cinc escons al Senat i cinc a la Cambra de Diputats durant dos períodes consecutius. A aquests legisladors ja garantits per l'acord es poden sumar els que la FARC obtingui a les urnes.

«Donem el pas a la lluita política en un context en què les grans majories del país esperen passar definitivament la pàgina de la guerra amb els acords de pau», va dir Márquez, tot afegint que la FARC té la convicció que s'estan gestant «els temps per fer realitat les esperances de la gent».