El president dels EUA, Donald Trump, va enviar dos missatges molt clars després de l'atemptat de dimarts a Nova York: que no descarta reprendre l'ús de la presó de Guantánamo enviant-hi el sospitós i que vol posar fi aviat a la molt popular loteria de visats.

Durant una reunió amb el seu gabinet a la Casa Blanca, Trump va instar a ser «molt més durs i intel·ligents» i «menys políticament correctes», en argumentar que atacs com el de Nova York són el resultat que governs anteriors, particularment el del demòcrata Barack Obama, van ser massa permissius amb la immigració i davant del terrorisme.

«Definitivament consideraria enviar el detingut a Guantánamo», va assenyalr el president nord-americà, que va qualificar d'«animal» el terrorista. Cap arrestat a territori nord-americà ha estat enviat mai al penal de Guantánamo, ubicat en una base naval a Cuba, i des de 2008 no ha estat traslladat allà cap terrorista capturat a l'estranger.

L'expresident Obama va prometre tancar Guantánamo en arribar al poder i, encara que no va poder complir la seva promesa, va aconseguir reduir la població carcerària de 242 a 41 presos amb la transferència de gairebé dos centenars d'individus a tercers països. Durant la campanya electoral, Trump es va mostrar contrari als alliberaments de presos i, a més, va prometre mantenir i ampliar aquesta presó per a omplir-la, en les seves paraules, d'«homes dolents». Segons va denunciar Trump, cal que els terroristes rebin sentències molt més dures i de manera més ràpida, ja que, segons el seu parer, la justícia actual és «una broma i un riota».

El Departament de Seguretat Nacional (DHS) va confirmar que l'autor de l'atemptat va entrar al país gràcies a la «loteria de visats per a la diversitat», que assigna aleatòriament fins a 50.000 visats a l'any a ciutadans de nacions amb baixes taxes d'immigrants als EUA. Trump ja havia criticat aquesta loteria abans de l'atemptat, però va fer un pas més i va explicar que demanarà al Congrés «que comenci immediatament la feina» per eliminar-la.