La Unitat d'Assumptes Interns de la Policia va detenir el comissari jubilat José Villarejo, la seva dona i el que va ser comissari de l'Aeroport de Barajas Carlos Salamanca en una operació anticorrupció per delictes de suborn, blanqueig de capitals, immigració il·legal i pertinença a organització criminal. L'operació, batejada com a Tàndem, va ser coordinada per la Fiscalia Anticorrupció i l'Audiència Nacional, que va dictar sis ordres d'arrest i diversos escorcolls a Madrid, València i Màlaga, entre ells a l'oficina de Villarejo a la madrilenya Torre Picasso i al seu domicili a Boadilla del Monte.

Afers Interns ha investigat durant mesos l'entramat empresarial de Villarejo i la seva dona, Gema Isabel Alcalá, i ha desenvolupat una operació per desmantellar una organització criminal el principal objectiu de la qual era la reintroducció a Espanya i altres països de la Unió Europea de fons procedents d'activitats il·lícites vinculades a la corrupció internacional en els negocis.

Així ho va explicar la Fiscalia Anticorrupció, que sosté que tant Villarejo com l'altre comissari detingut aprofitaven les funcions pròpies dels seus respectius càrrecs policials, «especialment sensibles per a la seguretat nacional», per rebre «elevades sumes de diners i regals sumptuaris diversos». Tot això a canvi dels seus serveis especialitzats «d'intel·ligència» i de «facilitar l'entrada il·legal de ciutadans no comunitaris a territori espanyol».

Entre les pràctiques d'aquesta suposada xarxa criminal hi havia la de facilitar l'entrada de persones de nacionalitat guineana a Espanya i la posterior regularització de la seva situació a través de les empreses de Villarejo. Segons Anticorrupció, els fets podrien ser constitutius de delictes de blanqueig de capitals, organització criminal, suborn i contra els drets dels ciutadans estrangers. Les detencions les va ordenar el jutge de reforç del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Diego d'Egea, que està reforçant la jutgessa Carmen Lamela, en funcions de guàrdia.

El comissari Carlos Salamanca, antic responsable de la Comissaria de l'Aeroport de Madrid-Barajas, va arribar a estar imputat, encara que aquesta investigació es va arxivar, en l'anomenada Operació Emperador, en la qual diversos policies van ser jutjats i absolts per donar informació a la xarxa xinesa de blanqueig de diners liderada per Gao Ping. L'Operació Emperador està en el rerefons de l'anomenada «guerra dels comissaris» oberta la passada legislatura.