La Policia Nacional va arrestar a Ceuta un ciutadà espanyol de 28 anys integrant d'una xarxa de propaganda, captació, adoctrinament i reclutament «potencialment perillosa» per la seva vinculació amb gihadistes de l'Estat Islàmic a Síria i per la seva influència en joves del barri de Ceuta del Príncep. Segons va explicar el Ministeri d'Interior en una nota, l'arrestat desenvolupava tasques de comunicació com a «informant» o «reporter» de la gihad, una figura clau en l'obtenció, emmagatzematge i distribució de continguts radicals procedents dels canals oficials de l'organització terrorista.

A més, està vinculat amb nombrosos gihadistes espanyols desplaçats a territori sirià i morts en zona de conflicte, segons els responsables de l'operació, que continua oberta i que es va desenvolupar sota supervisió del jutjat número 5 de l'Audiència Nacional i la coordinació de la fiscalia d'aquest tribunal.

L'arrestat a Ceuta, que rebia la informació oficial de l'Estat Islàmic i distribuïa en temps real totes les seves comunicacions, era un ferm seguidor dels manuals d'autoadoctrinament gihadista i de l'anomenada «gihad de la paraula».

Distribuïa vídeos amb amenaces en els quals s'enaltia els combatents morts tractant-los com a màrtirs, i a més actuava com a adoctrinador d'integrants perquè adquirissin una cada vegada major compromís amb l'Estat Islàmic proporcionant-los informació per desplaçar-se a zona de conflicte o encoratjant-los a cometre atemptats terroristes en els seus llocs de residència.

Segons el comunicat d'Interior, el detingut constituïa l'últim reducte d'una xarxa de captació, adoctrinament i reclutament de nous membres a la gihad violenta radicada al barri del Príncep de Ceuta i que ha estat desarticulada en diverses fases des de febrer de l'any 2016 amb un total de 10 detinguts.