L'Audiència Nacional ha acceptat flexibilitzar les condicions de condemna de quatre etarres penedits acollits a la via Nanclares que es troben a la fase final de les seves condemnes. Els beneficiaris de la mesura acordada pel jutge central de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional, José Luis Castro, són Rafael Caride Simón (un dels autors de l'atemptat d'Hipercor a Barcelona), Aitor Bores, Jorge Uruñuela i Luis María Carrasco.

En el cas dels dos primers, serà la junta de tractament la que decideixi si se'ls ha d'imposar una polsera per al control telemàtic o control presencial; en el cas de Carrasco li permet les sortides durant els caps de setmana i en el de Uruñela li concedeix la llibertat condicional.

Totes les actuacions compten amb el vistiplau del fiscal, de manera que, segons va informar l'Audiència Nacional, el jutge només té pendent de resoldre un últim recurs del pres Ibon Etxezarreta, únic pendent de l'anomenada via Nanclares.

En els casos de Caride Simón i Aitor Bores, el jutge Castro recorda que els interns han manifestat per escrit la seva renúncia, rebuig i penediment pels fets pels quals han estat condemnats i han evidenciat la desvinculació amb la banda armada.

Així mateix, té en compte l'avançat grau de compliment de les seves condemnes, la seva bona conducta penitenciària i que compten amb suport familiar i amb hàbits laborals plenament consolidats.