Un projecte de llei que per primera vegada criminalitza l'homosexualitat a Egipte es debatrà al Parlament en les properes setmanes, enmig de la campanya de repressió contra els gais deslligada després que una bandera irisada onegés en un concert al Caire.

L'autor de la proposta, el parlamentari Riad Abdelsatar, del partit liberal Egipcis Lliures, va assegurar que la seva proposta, que pretén «preservar la moral i principis de la societat egípcia», compta amb el suport de 450 dels 596 diputats del país.

Actualment, l'homosexualitat no és considerada un delicte a Egipte, però les autoritats han reprimit desenes de membres de la comunitat LGBT amb una llei que castiga el «llibertinatge», amb penes de fins a tres anys de presó, i en alguns casos, també amb la llei contra la prostitució.

Característiques de la nova llei

Abdelsatar considera que el delicte de llibertinatge «no és suficient» perquè «no criminalitza» l'acte i els detinguts no són sancionats. La nova llei, si és aprovada, estableix penes de fins a tres anys de presó per a dues persones del mateix sexe que tinguin una relació sexual «invertida» i fins a cinc anys si són reincidents.

La iniciativa, segons Abdelsatar, busca frenar «la difusió del vici i l'obscenitat en la societat» egípcia, que té valors i principis que no tenen «res a veure amb els països occidentals». El projecte de llei ha estat durament criticat per ONG egípcies i estrangeres, entre elles Amnistia Internacional.