L'exmilitar serbobosnià Ratko Mladic, conegut com «el carnisser de Bòsnia», va ser sentenciat a cadena perpètua per la Justícia internacional, que el va considerar «culpable» de crims de lesa humanitat i genocidi durant la guerra bosniana (1992-1995). Segons els jutges, Mladic va contribuir «significativament» a l'eliminació de musulmans i croats de Bòsnia entre maig de 1992 i novembre de 1995, temps en què la Cort va considerar demostrat que l'acusat era el comandant en cap de les forces que van executar els crims a Bòsnia .

Mladic «era totalment conscient» de les deportacions, les detencions forçades, els assassinats i la persecució de musulmans, segons el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII). Així mateix, l'acusat «compartia la intenció de l'objectiu final» d'exterminar els habitants musulmans de Srebrenica el 1995, genocidi en què van ser assassinats almenys 8.000 musulmans i altres milers van patir saquejos i violacions.

La cort va considerar que Mladic «va proposar i va ordenar personalment» els bombardejos i trets indiscriminats de franctiradors contra civils a Sarajevo, ciutat que les tropes serbobosnianes van mantenir tres anys i mig sota setge. L'exmilitar serbobosnià va se expulsat de la sala per cridar als jutges i va ser traslladat a una habitació contigua per poder escoltar la sentència.

La cadena perpètua contra Mladic va generar discòrdia a Bòsnia i, mentre familiars de víctimes i supervivents musulmans van celebrar la sentència, els serbobosnians van lamentar la condemna a un «heroi».

Nombrosos familiars de les víctimes de Srebrenica van seguir junts l'última sessió del judici i, en conèixer-se la sentència del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia, van vessar «llàgrimes d'alegria», segons Camil Durakovic, exalcalde de Srebrenica i supervivent del genocidi.