El PSOE ha demanat al Defensor del Poble que «intervingui en la investigació i l'aclariment de l'actuació del Govern» després de la reclusió de 507 immigrants a la presó d'Archidona (Màlaga), que, suposa «una vulneració dels drets i llibertats de les persones afectades». Els socialistes, que es van reunir amb el Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, van registrar un escrit a la seu de la institució en què sol·liciten la seva intervenció després de la decisió del Govern d'internar el mig miler d'immigrants arribats en pastera els últims dies a la costa de la Regió de Múrcia al centre penitenciari de Màlaga II d'Archidona.

A la trobada van assistir el portaveu d'Interior del PSOE, David Serrada, la portaveu del Defensor del Poble, Dolorse Galovart, i Miguel Ángel Heredia, diputat per Màlaga, que van assegurar que la decisió del Govern «no es fonamenta en cap norma», ja que incompleix «la normativa espanyola, l'europea i la internacional en matèria de drets humans». Segons el PSOE, s'ha internat en un «centre penitenciari persones que no han estat sentenciades a penes i mesures penals privatives de llibertat, ni tenen la condició de detinguts o presos».

Paral·lelament, el sindicat de presons Acaip va presentar dues denúncies penals davant els jutjats d'Archidona i Vera (Almeria) per «solucionar la intolerable situació» que suposa l'internament d'immigrants en un centre penitenciari i exigir la seva posada en llibertat. El manteniment en la futura presó d'Archidona dels immigrants arribats a les costes de Múrcia i Almeria es produeix «en contra dels manaments judicials que ordenaven l'internament precisament en un centre que no fos penitenciari», argumenta Acaip.