El jutge Manuel García Castellón va enviar a presó en espera de judici l'excoronel i exviceministre de Defensa salvadorenc Inocente Montano, lliurat dimecres pels Estats Units, perquè va participar «activament en la decisió i el disseny» de l'assassinat de cinc jesuïtes espanyols el 1989.

Montano, que feia més de dos anys que era a la presó als Estats Units esperant la seva extradició, seguirà en reclusió a Espanya processat per cinc delictes d'assassinats terroristes i crims de lesa humanitat pel seu paper en la mort dels jesuïtes durant la guerra civil a El Salvador (1980-1992).

García Castellón va decidir enviar a la presó Montano, de 74 anys, en apreciar un «evident» risc que s'escapoleixi, ja que se li imputen delictes amb penes de fins a nou anys de presó i advertir en la causa contra ell «motius suficients» per considerar-lo responsable dels fets.

El jutge va destacar que documents desclassificats dels Estats Units, l'informe final de la Comissió de la Veritat per al Salvador, testimonis que han declarat al llarg de la investigació i diverses pericials ratifiquen la participació de Montano en els assassinats.

Reunions a l'escola militar

Entre els religiosos assassinats hi havia el biscaí Ignacio Ellacuría, llavors rector de la Universitat Centreamericana (UCA) i ideòleg de la Teologia de l'Alliberament i que, segons el jutge, era l'objectiu de la massacre que es va idear el 15 de novembre de 1989 a diverses reunions celebrades a l'Escola Militar i a les casernes del Comando Conjunt de l'Estat Major del Salvador.