Una jutgessa de Saragossa va dictar presó provisional sense fiança per a Rodrigo Lanza, un dels condemnats pel cas 4-F i protagonista del documental Ciutat Morta, per haver agredit mortalment un home en sortir d'un bar a la capital aragonesa perquè la víctima duia uns tirants amb la bandera espanyola. Lanza només va respondre a la defensa i a la jutgessa i va dir que va actuar en legítima defensa perquè la víctima el volia atacar amb una navalla.

La jutgessa considera que Lanza va actuar per motius ideològics i veu risc de fuga, fet pel quan va decretar el seu ingrés a presó. Lanza, d'origen xilè i nacionalitat espanyola, vivia des de fa un temps a la capital aragonesa i segons la policia va agredir per l'esquena un individu de 55 anys i originari de Terrassa, cosa que li va provocar la mort cerebral.

Segons sembla, l'agressió va tenir lloc a la sortida d'un bar, després que a l'interior s'haguessin discutit perquè la víctima duia uns tirants amb la bandera espanyola. Lanza és un membre conegut dels col·lectius antisistema i va passar nou anys a la presó per haver deixat tetraplègic d'un cop de roc un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

La jutge estableix en el seu acte que l'acusat va agredir la víctima «per l'esquena, sense cap possibilitat de defensa i utilitzant a l'efecte un objecte prou contundent com per provocar-li una fractura òssia» al crani i al teixit cerebral. Considera que aquesta pot ser la causa de la mort de la víctima.

La traïdoria la descriu la jutgessa d'aquesta manera: «Tot seguit, després de caure la víctima a terra, li va propinar forts cops al cap, potser puntades, que li van provocar el trencament dels ossos propis del nas i zones adjacents» Totes aquestes dades, segons l'acte, «queden degudament objectivades per l'informe mèdic» de l'Hospital Clínic de Saragossa, en el qual va ingressar Laínez després de ser atès al lloc dels fets.

Fortes agressions

Així mateix, apunta la jutgessa, l'informe del metge forense sobre l'autòpsia parla d'«agressions de gran intensitat traumàtica». Afegeix l'acte un aspecte rellevant: que l'informe forense no esmenta «signes externs de reacció o defensa» en el cos de la víctima.

Per part seva, els presidents dels grups del PSC i del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni i Alberto Fernández Díaz, van coincidir a demanar a l'alcaldessa, Ada Colau, que «es disculpi» i «doni la cara» per «haver utilitzat políticament» el documental Ciutat Morta.