El Govern argentí ha destituït el cap de l'Armada, Marcelo Srur, en el transcurs d'una investigació oberta després de la desaparició del submarí ARA San Juan el passat 15 de novembre. El ministre de Defensa del país austral, Óscar Aguad, ha sol·licitat al cap de l'Estat Major General de la força naval el seu pas a retir i ha designat un substitut interí, mentre que del sumari administratiu de la recerca en curs s'encarregarà el responsable de submarins de l'Armada.

A més d'aquest relleu, s'ha anunciat la formació d'una comissió investigadora que estarà formada per tres submarinistes, un d'ells el capità Jorge Bergallo, pare del capità de corbeta Jorge Ignacio Bergallo, segon comandant del submergible, un dels 44 tripulants que es troben desapareguts.

La comissió investigadora serà independent del Ministeri de Defensa, amb pressupost propi i il·limitat, «amb la intenció de poder arribar a la veritat del que ha passat amb el submarí desaparegut», han assenyalat fonts de l'Armada.

Retorn d'unes maniobres

El submarí ARA San Juan havia salpat el dia 13 de novembre des del port d'Ushuaia, situat al sud d'Argentina, on va participar en unes maniobres d'ensinistrament integrat, i es dirigia de retorn a la seva base, amb seu a Mar del Plata, quan va patir un principi d'avaria a les bateries de proa que va ser esmenat.

Hores després es va perdre tota comunicació amb el submergible, tot i que dues agències internacionals van registrar a la zona «un esdeveniment consistent en una explosió» que podria estar relacionat amb la desaparició del submarí.