El president dels Estats Units, Donald Trump, va insistir a celebrar «que el poble de l'Iran finalment actuï contra un règim brutal i corrupte», en al·lusió a les protestes que s'han succeït des de dijous passat a Teheran i altres grans ciutats per la carestia de la vida.

«El poble de l'Iran finalment està actuant contra un règim brutal i corrupte», va escriure en el seu compte oficial de Twitter, atribuint aquestes protestes al fet que els iranians «tenen poc menjar, una gran inflació i no hi ha Drets Humans».

Trump va aprofitar a més per carregar contra l'Administració de Barack Obama, que «li va donar diners ximplement als terroristes». «Estats Units està vigilant» aquesta vegada, va advertir.

El magnat novaiorquès ja es va pronunciar dilluns amb un altre missatge en el qual va afirmar que «l'hora del canvi» va arribat a l'Iran. «El gran poble iranià va estat reprimit durant anys. Tenen gana de menjar i llibertat», va escriure.

El portaveu del Ministeri d'Exteriors d'Iran, Bahram Ghasemi, va demanar a Trump que deixi d'interferir en els assumptes interns de la República Islàmica i torni a la senda de «les bones paraules» i «els bons fets» per guanyar-se el respecte d'altres països, segons va informar l'agència de notícies Mehr.

Ghasemi va criticar les «completament contradictòries» declaracions de Trump que, d'una banda, flama a l'Iran «país terrorista» i, per un altre, «usa la façana de la compassió» cap als iranians. «Està dirigint-se a aquesta nació culturalment tan rica, amb una civilització mil·lenària, amb paraules ofensives», va retret.

Encara que «no és res de nou», Ghasemi va assegurar que la comunitat iraniana a tot el món respondrà als «insults» de Trump. «Hauria de dedicar-se a bregar amb els homicidis diaris de desenes de nord-americanes en tirotejos i amb l'existència de milions d'indigents i gent famolenca al seu propi país», va etzibar.

De l'economia a la politica

Les manifestacions van començar per exigir millores econòmiques però ràpidament han adoptat un to polític i s'han començat a escoltar consignes en contra de l'estament religiós que governa el país, inclòs el líder suprem, l'aiatol·là Alí Khamenei. «Mort al dictador», van cridar alguns manifestants.

Més d'una desena de persones han mort i unes 450 han estat detingudes. El viceministre d'Interior, Mohamad Hosein Zolfaqari, va advertir que «cada dia que passi els detinguts s'enfrontaran a penes més severes».

Almenys nou persones van morir dilluns a la nit a la província d'Isfahán durant les protestes antigovernamentals que des del dijous passat es van succeint en diferents ciutats del país i que suposen la contestació més seriosa contra l'estament religiós que controla el país des de 2009.

Segons va informar la televisió estatal, sis persones van morir en la localitat central de Qahderijan i una altra més en Jomeini Shahr. A més, un membre de la milícia basij i un oficial de la Policia van ser assassinats en Nayaf Abad aquest dilluns.

En total, almenys 21 persones haurien mort durant les protestes, conforme als balanços oferts pels mitjans estatals. Aquest dilluns, la televisió estatal havia informat de deu morts a Teheran diumenge.

El viceministre de l'Interior, Mohamad Hosein Zolfaqari, va indicar que «en la major part del país, la situació ha tornat a la normalitat i amb la cooperació dels ciutadans i els esforços de les forces de seguretat, la resta d'inestabilitat en algunes regions aviat acabarà», segons va informar l'agència de notícies Mehr.