El líder socialdemòcrata alemany, Martin Schulz, va assegurar que té intenció d'afrontar les negociacions per a una coalició de Govern amb la cancellera, Angela Merkel, des d'una actitud «constructiva» i sense marcar «línies vermelles», segons va fer saber en un comunicat amb motiu de l'obertura ahir de la primera ronda de converses, que es prolongarà durant ni més ni menys que cinc dies.

Les reunions tenen lloc en un moment decisiu en la política alemanya, després del fracàs de les primeres negociacions entre la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera, els verds i els liberaldemòcrates, que l'ha obligat a un segon intent amb el seu soci a l'anterior govern.

Els socialdemòcrates de Schulz, l'SPD, van optar en un primer moment per convertir-se en primera força opositora després dels resultats dels comicis de finals de l'any passat, però han acabat obrint la porta a negociacions per repetir la «gran coalició» de l'última legislatura amb el partit de Merkel i amb el «partit germà» d'aquest últim, la Unió Social Cristiana de Baviera (CSU), que lidera Horst Seehofer.

Merkel ha reconegut per la seva part que encara «queda molta feina per fer» en aquestes noves negociacions, però s'ha mostrat convençuda que és possible «formar una coalició». «Em sento optimista», ha asseverat la mandatària.

La ruptura al novembre de les negociacions entre conservadors, liberals i ecologistes va posar fi a gairebé 70 anys de tradició de pactes en la formació del govern.