La independència de Catalunya era el cinquè problema nacional al tancament del 2017, abans de les eleccions del 21-D, però la preocupació que generava entre els espanyols va caure vuit punts al desembre, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent a aquest mes.

L'enquesta també reflecteix un increment de la preocupació per la classe política, que torna a figurar a la tercera plaça de la llista, però puja respecte al mes anterior i marca el seu rècord de l'any.

L'atur continua liderant la relació de problemes nacionals amb un 66,8% d'esments, seguit de la corrupció, que s'anota un 31,7%, la classe política, amb un 28,5%, i els problemes econòmics, amb un 22,9%.

Ja a la cinquena plaça apareix la independència de Catalunya, que és citada com un problema en el 16,7% dels qüestionaris, 7,9 punts menys que en el mes anterior, i 12,3 punts menys que a l'octubre, ja que just després del referèndum independentista va aconseguir un 29% d'esments, el seu rècord fins ara.