El president del Govern, Mariano Rajoy, va defensar que els alumnes aprenguin a les aules els valors de les Forces Armades i la seva missió de garantir la llibertat i democràcia a Espanya, quelcom que el diputat d'ERC Gabriel Rufián considera que s'acosta a l'educació instaurada pel franquisme el 1939. Rajoy i el portaveu adjunt d'ERC al Congrés van tenir aquest debat al ple del Congrés durant la sessió de control al Govern després d'un acord signat entre els ministeris de Defensa i Educació per incloure l'anomenada cultura de defensa entre les matèries que s'imparteixen als alumnes de Primària i Secundària.

«Sempre he pensat que és molt positiu que els joves aprenguin a respectar els valors universals, socials i democràtics que recull la Constitució», va defensar el cap de l'Executiu després que Rufián li preguntés si el Govern té l'objectiu de «recuperar» l'ideari franquista.

El conveni va ser signat l'any 2015 perquè els alumnes es familiaritzessin amb els temes relacionats amb la pau, la seguretat i la defensa i s'incloguessin aquests ensenyaments a les assignatures de Valors Socials i Cívics, i Valors Ètics. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ho ha ampliat aquest mes signant un nou acord amb els centres d'ensenyament privats per inculcar-hi també la cultura de defensa.

El diputat d'ERC va llegir un extracte de les normes dictades l'any 1939 per formar «profunds i patriotes espanyols». «Vol recuperar això 80 anys després?», va preguntar després d'instar el Govern espanyol a tenir la «decència i vergonya» de deixar de dir que a Catalunya s'adoctrina a les escoles.

«Nosaltres simplement volem un país en el qual els nens sàpiguen abans què és la solidaritat i fraternitat que la Legió i la cabra; que sàpiguen abans qui és Marcos Ana que Letizia Ortiz. Recuperar el país que alguns de vostès ens van robar fa 80 anys», va afirmar.