El Govern palestí va retreure ahir als Estats Units que hagi anunciat el trasllat de l'Ambaixada dels Estats Units a Jerusalem per al mes de maig, precisament el mes en el qual es recorda la Nakba o èxode palestí que va coincidir amb la fundació de l'Estat d'Israel. El Dia de la Nakba se celebra concretament el 15 de maig.

Un portaveu del Govern palestí, Yusef al Mahmud, va denunciar que és una mesura ofensiva per als palestins i els àrabs i que suposa un intent deliberat de ferir els seus sentiments, informa l'agència de notícies oficial palestina WAFA.

Així, va reiterar que el trasllat de l'Ambaixada a Jerusalem és inacceptable i ho va condemnar per ser «una violació explícita de les resolucions de Nacions Unides i de totes les lleis humanitàries i internacionals».

«El que ha fet (el president dels Estats Units, Donald Trump) ha estat lliurar a uns altres la nostra ciutat santa àrab, la capital de l'Estat de Palestina, una decisió sense precedents en la història d'arrogància, ocupació i colonialisme», va retreure.

Trump va anunciar el 6 de desembre el reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel i el futur trasllat de l'Ambaixada, un moviment al que s'havien resistit fins ara els seus predecessors i que, en el pràctica, suposa trencar el consens internacional sobre l'estatus de la ciutat santa.

La portaveu del Departament d'Estat nord-americà, Heather Nauert, ha informat dels canvis en un comunicat en què ha explicat que, de forma provisional, s'adaptarà un edifici del barri d'Arnona que actualment acull operacions del Consolat General nord-americà a Jerusalem. «Albergarà l'oficina de l'ambaixador i una petita plantilla», ha assenyalat.

Estats Units preveu afegir un annex a aquest edifici per ampliar-lo abans que acabi 2019, encara que l'objectiu últim és construir una nova legació en un lloc que ja s'està buscant.

Turquia condemna la decisió

El Ministeri d'Exteriors de Turquia ha condemnat la decisió adoptada pels Estats Units d'obrir el proper mes de maig la seva Ambaixada a Jerusalem després de reconèixer la disputada ciutat com a capital de l'Estat d'Israel.

Ankara deplora aquesta decisió com un gest que danya la pau, i una preocupant falta de respecte a les postures referents a això de Nacions Unides i l'Organització per a la Cooperació Islàmica.

«L'única cosa que fa aquesta decisió és danyar la pau a la regió», segons la nota recollida pel diari Daily Sabah.