Un comboi integrat per 46 camions amb ajuda humanitària va entrar a la regió de Ghuta Oriental, situada als voltants de Damasc i controlada pels rebels, segons va confirmar el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR). «Amb milers de persones que necessiten ajuda vital, el comboi de 46 camions provocarà una mica d'alleujament. L'ajuda inclou racions de menjar per a 27.500 persones, sacs de farina i subministraments mèdics», va explicar el comitè. Prèviament, el portaveu del CICR a Síria, Pawel Krzysiek, havia indicat que el comboi havia arribat al campament de Wafidin, situat a l'entrada a la regió.

Ali al Zaatari, coordinador humanitari de l'ONU a Síria que acompanyava el comboi, va assenyalar no estar «molt content en escoltar les explosions que hi ha al voltant». Així, va destacar que la seguretat del personal que viatja en el comboi és fonamental, i alhora va argumentar que «cal que hi hagi garanties que es podrà lliurar l'ajuda humanitària en bones condicions».

Responsables del Govern sirià van retirar kits de tractament de trauma i quirúrgics, dosis d'insulina i equips de diàlisi del comboi humanitari, segons va explicar un responsable de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Denúncia de MSF

En aquest sentit, l'organització no governamental Metges Sense Fronteres (MSF) va titllar de «lamentable» la decisió del Govern de Síria de confiscar articles mèdics del comboi d'ajuda humanitària. «La confiscació per part de les autoritats sirianes d'articles mèdics vitals d'un comboi d'ajuda humanitària amb destinació a Ghuta Oriental és un altre lamentable fet dins d'un cínic procés que pretén perjudicar els civils atrapats en aquest enclavament assetjat: dones, nens , ancians, incapacitats i malalts», va explicar la coordinadora general de MSF, Lorena Bilbao.

Així, va destacar que «les regles de la guerra són molt clares», tot afegint que «s'ha de permetre que els articles que són essencials per salvar vides, inclosos els subministraments mèdics, arribin als civils que els necessitin».