El magistrat Rafael Soriano va ordenar la pràctica de diligències per aclarir si Ana Julia Quezada, autora confessa de la mort del nen de vuit anys Gabriel Cruz, va subministrar drogues al petit després d'emportar-se'l el 27 de febrer, quan va sortir de la casa de la seva àvia a Las Hortichuelas, a Níjar (Almeria). La Guàrdia Civil va trobar ansiolítics durant l'escorcoll del vehicle en què van trobar el cos sense vida del petit 13 dies després a Vícar.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) van confirmar que el titular del Jutjat d'Instrucció 5 d'Almeria ha demanat que s'esbrini si hi ha traces d'aquesta substància en el cadàver de Gabriel per determinar si va ser drogat o els fàrmacs trobats eren «per a consum propi» de Quezada.

Serà l'ampliació de l'informe preliminar d'autòpsia el que determini aquest extrem un cop que l'Institut Nacional de Toxicologia de Sevilla remeti al jutjat el resultat de les anàlisis de les mostres biològiques remeses des del IML d'Almeria. Cal recordar que els forenses van concloure que el nen va morir per «asfíxia mecànica» el mateix dia en què es va perdre el rastre. Aquesta diligència és «molt important» en la qualificació del delicte de detenció il·legal i desmuntaria la versió oferta per Ana Julia Quezada, que va afirmar que el menor va pujar voluntàriament al cotxe sense necessitat d'utilitzar la força i sense engany.