Dotze palestins han mort i prop de 500 més han resultat ferits en incidents i enfrontaments a la frontera entre Gaza i Israel aquest divendres a la protesta anomenada Gran Marxa del Retorn, convocada per Hamas amb motiu de la commemoració del Dia de la Terra Palestina.

Unes 17.000 persones es van acostar a la divisòria en cinc punts de la Franja, davant del que l'Exèrcit va respondre amb gasos lacrimògens i altres mitjans de dispersió i munició real contra els que es van aproximar a la reixa més del que està permès.

Segons ha confirmat el portaveu del Ministeri de Salut a Gaza, Ashraf al Qedra, un palestí de 27 anys ha mort aquest matí d'hora per trets de l'Exèrcit contra dos camperols que transitaven a les seves terres prop de la frontera al sud est la ciutat de Jan Yunis, mentre que l'altre va ser ferit. Més tard, després de iniciar-se la manifestació massiva amb milers de persones caminant cap a sis punts de la frontera, sis van ser morts i uns 500 més van ser ferits per foc israelià en confrontacions violentes, va assegurar el portaveu.

Segons han assenyalat testimonis, diversos joves van llançar pedres contra els soldats, que van disparar gas lacrimogen per dispersar els milers d'homes, dones i nens que van acudir a sis punts de la divisòria onejant banderes palestines en resposta a la crida de Hamàs per a una participació massiva en les marxes d'avui.

L'esdeveniment de protesta coincideix Dia de la Terra Palestina, en què els palestins recorden la mort de sis àrab israelians a la Galilea el 1976 a protestes contra la confiscació de terres per part d'Israel.

El moviment islamista Hamàs ha instat la població de Gaza a mantenir la protesta amb una asseguda en tendes de campanya fins el proper 15 de maig, dia de la Nakba (Catàstrofe) en què els palestins recorden la seva despossessió i exili que va suposar per a ells la creació d'Israel el 1948.

L'Exèrcit israelià va assenyalar en un comunicat que "17,000 palestins es manifesten violentament en cinc localitats diferent de la Franja de Gaza. Els manifestants roden pneumàtics en flames i llancen bombes incendiàries i pedres a la tanca de seguretat i tropes de l'Exèrcit, que responen amb mitjans de dispersió i disparant contra els instigadors principals ". "Amb un reforç en les seves tropes, l'Exèrcit està preparat per respondre a les manifestacions violentes programades a tot Gaza, si fos necessari" afegeix la nota, que afegeix que "l'organització terrorista Hamas posa en perill les vides de la gent de Gaza i els utilitza parell camuflar les seves activitats terroristes ".