Les Forces de Seguretat han registrat en els dos primers mesos de 2018 més incidents de ciberseguretat en infraestructures crítiques que en tot el 2014 (125 davant dels 63 de fa quatre anys), i la majoria han estat intents d'escaneig de xarxa o atacs amb programes maliciosos per fer mal a equips informàtics. A més d'atacs amb el que s'anomena malware, la tipologia més nombrosa en els «ciberberincidents» detectats ha estat l' spam o el robatori d'informació, segons el Ministeri d'Interior.

El ciberespai és el nou camp de batalla per als cossos policials i els serveis d'intel·ligència de tot el món, i, per això, la lluita contra la cibercriminalitat ocupa ja llocs destacats a les estructures de les Forces i cossos de Seguretat de l'Estat, que s'enfronten a aquest fenomen creixent a escala global i cada vegada més organitzat.

La Policia i la Guàrdia Civil s'enquadren des de l'any passat en la lluita contra la ciberdelinqüència en els nivells més alts de les seves estructures (Prefectura Central d'Informació, Recerca i Ciberdelinqüència de la Policia Nacional i Comandament d'Informació, Recerca i Ciberdelinqüència de la Guàrdia Civil).

Els agents, generalment joves i amb estudis universitaris o de caràcter tècnic, responen a delictes greus com la pornografia infantil, les estafes i els fraus informàtics (en l'ús de targetes bancàries o transaccions de comerç electrònic), el robatori d'informació o aquells contra els sistemes informàtics.