"Abstinència" i "fidelitat" per evitar malalties de transmissió sexual és la recomanació que es fa en un llibre de Biologia de 3r de l'ESO amb el que estudien aquesta assignatura adolescents de 14 i 15 anys de diversos centres públics de sis comunitats autònomes i alguns concertats. Segons ha donat a conèixer avui la Cadena Ser, aquest llibre de Biologia de l'editorial catòlica Casals s'utilitza com a mínim en centres públics d'Aragó, Catalunya, Canàries, Andalusia, Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa.

Al manual s'assegura que per evitar la sida i altres malalties de transmissió sexual és recomanable practicar la "abstinència sexual" i la "fidelitat" i, en última instància, utilitzar el "preservatiu o altres mètodes de barrera o químics", encara que aquests "podrien afavorir algunes conductes de risc, com el canvi de parella, tant homosexual com heterosexual".

El text també argumenta que la relació sexual entre humans "no és un mer acte fisiològic, sinó que es realitza en el context de l'amor" i defineix l'avortament com "problema social" en la seva gran majoria "motivat per causes econòmiques".

En declaracions a Efe, el Ministeri d'Educació ha explicat que aquest Departament, que dirigeix ??Íñigo Méndez de Vigo, fixa el currículum de cada assignatura però que, un cop complert aquest requisit, cada editorial pot completar-lo amb altres continguts. I són les comunitats autònomes i, posteriorment, els propis centres escolars el que han de revisar els textos i triar els que considerin més adequats per als seus alumnes.

Després de conèixer-se la notícia del contingut del llibre de Biologia de Casals, el Govern d'Aragó ha demanat la retirada del manual que, en aquesta comunitat, s'utilitza, almenys, a l'institut Miguel Servet de Saragossa. L'Executiu autonòmic ha confirmat a Efe que a Aragó s'ha detectat l'ús d'aquest manual per a escolars de 14 anys únicament en el institut públic, i que ja s'ha demanat la seva retirada per "continguts inadequats".

Des del Govern d'Aragó s'insisteix que els centres tenen autonomia per triar els seus materials, però que aquests han d'adaptar sempre al currículum educatiu. Per això, quan es detecta un error en un manual, com és el cas, els propis centres ho fan saber al Departament i l'administració educativa actua com ara, demanant la seva retirada. No obstant això, des de la Comunitat de Madrid han precisat que "és impossible saber quins llibres fa servir cada centre" i que l'elecció dels manuals escolars és "autònoma del claustre i dels diferents departaments" dels centres educatius.

Per la seva banda, fonts de la Conselleria d'Educació de la Junta de Castella i Lleó han dit que no tenen constància que en els seus instituts i col·legis públics i concertats s'estigui utilitzant el citat llibre. No consta ni en els llibres de text admesos per al present curs, ni tampoc en els supervisats per al Programa Releo (llibres usats i reciclats per estalviar costos a les famílies) que posen en marxa determinats centres educatius, han precisat.

Mentrestant, el conseller d'Educació de Castella-la Manxa, Ángel Felpeto, ha afirmat que el seu departament va a comprovar si efectivament hi ha centres que utilitzen material educatiu que atempta contra la normativa vigent i ha aclarit que, en aquest cas, "actuarà". Felpeto ha assenyalat que els materials curriculars que s'utilitzen en cadascuna de les etapes i cursos "els aprova el Ministeri d'Educació i els tria, en cada centre, el professorat, els departaments i els claustres" amb "una vigència mínima de quatre anys ".

Per la seva banda, el Govern canari ha donat un mes de termini a l'editorial Casals per retirar del seu manual de Biologia de 3r de l'ESO els continguts que recomanen "abstinència" i "fidelitat" per evitar malalties sexuals o vetarà el seu ús en els centres d'ensenyament de les illes. Un portaveu de la Conselleria d'Educació de Canàries ha explicat a Efe que aquest departament està revisant què manuals s'utilitzen en aquesta assignatura els centres que imparteixen educació secundària obligatòria, sense que de moment s'hagi detectat que empren el que ha motivat aquesta polèmica més instituts que l'IES Roc Amagro de Gáldar (Gran Canària), com ha informat la SER.