Almenys 40 persones, la majoria dones i nens, van morir per asfíxia en un atac químic contra la ciutat de Duma, l'últim bastió rebel als afores de Damasc, ha informat avui l'ONG Cascos Blancs, dedicada al rescat de víctimes en zones sota el control de l'oposició.

L'organització no governamental, que va mostrar fotos de cadàvers, molts d'ells de nens, ha afegit que centenars de persones van ser afectades per l'atac i va denunciar la manca d'estructures mèdiques a la ciutat.

Segons els Cascos Blancs, a les 20.22 hora local (17.22 GMT) "un helicòpter va llançar un barril bomba que contenia un agent químic sobre Duma".

L'agència oficial siriana, SANA, ha negat, per la seva banda, qualsevol responsabilitat de les forces sirianes i ha assegurat que "les denúncies de l'ús de substàncies químiques en Duma són un intent clar d'impedir el progrés de l'Exèrcit", que ahir va començar una ofensiva contra els rebels en aquesta zona.

"Famílies senceres en refugis han estat gasejades fins a la mort a Duma, a Guta Oriental, amagades en cellers, sufocades pel gas verinós", va assegurar l'ONG Cascos Blancs en un missatge per Twitter en què va assegurar que les tasques de rescat estaven en marxa.

Per la seva banda, la també ONG Observatori Sirià de Drets Humans ha indicat que almenys 42 persones han mort avui en bombardejos a Duma i que més de 500 persones han patit símptomes d'asfíxia després d'un bombardeig aeri als afores septentrionals de Duma, a prop de la zona del Cementiri Antic. No obstant això, l'ONG no va oferir detalls sobre les raons d'aquesta asfíxia.

Segons "una font oficial" citada per SANA, "els terroristes de (la facció rebel) l'Exèrcit de l'Islam a Duma han patit un col·lapse i estan en retirada davant els atacs de l'Exèrcit Àrab Sirià en el seu últim bastió a la ciutat de Duma, als afores orientals de Damasc".

Aquesta font ha afegit que "el braç mediàtic de l'organització terrorista (Exèrcit de l'Islam) està preparada per inventar-se el ús d'armes químiques per acusar l'Exèrcit Àrab Sirià, en un intent clar i fallit d'obstruir el progrés de l'Exèrcit".

Les forces del règim sirià van començar ahir un atac terrestre recolzat per foc d'artilleria i desenes d'incursions aèries que ha causat la mort d'almenys 82 persones, 42 elles mortes avui i la resta ahir, divendres.

L'ofensiva es va produir després del fracàs de les negociacions entre els rebels i Rússia -aliada del règim sirià- per la capitulació de la localitat.

El coordinador general de la Comissió Suprema per a les Negociacions - la principal aliança opositora-, Nasser Hariri, ha condemnat l'atac en un missatge al seu compte de Twitter en què ha subratllat que aquesta acció és una ofensa contra la llei internacional i les línies vermelles.

Rússia nega que el règim sirià fes servir armes químiques

Rússia va negar aquest diumenge que el règim sirià fes servir armes químiques a Duma, un bastió rebel de la regió de Guta Oriental, després que els Estats Units apuntés a Moscou com a responsable últim del presumpte atac.

"Neguem rotundament aquesta informació", va dir el general Iuri Yevtushenko, cap del Centre Rus per a la Reconciliació de les parts en Guerra a Síria, en declaracions a les agències russes.

"Estem preparats per, un cop Duma hagi estat alliberada de combatents, enviar immediatament experts russos en radiació, defensa química i biològica per recollir dades que confirmaran que estàs acusacions són inventades", ha afegit.