El president de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), Roberto Fernández, ha afirmat aquest dimecres que hi ha indicis de "greus irregularitats en el procés" del màster cursat per Cristina Cifuentes, tal com ho han constatat els observadors d'aquest organisme.

Fernández ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa per avaluar la investigació sobre el màster que porta a terme la Universitat Rey Juan Carlos, a la qual ha donat suport en la seva decisió d'enviar a la Fiscalia el cas després que aquest centre d'ensenyament superior assegurés haver trobat "indicis racionals de delicte".

A més, la CRUE ha revelat que els professors implicats en les presumptes irregularitats en el màster no han comparegut en la investigació interna oberta per la Universitat Rey Juan Carlos.

En aquest sentit, ha explicat que el catedràtic Enrique Álvarez Conde i les docents Clara Souto i Cecilia Rosado, al costat de la funcionària Amalia Colange no han comparegut davant els serveis d'inspecció, ja sigui per petició d'ajornament per baixa mèdica.

Les firmes d'aquestes dues docents apareixen en l'acta de Treball de Fi de Màster, i Alicia López de los Mozos, que presumptament va ser falsificada, atès que aquesta última professora ha manifestat que la rúbrica que apareixia no era la seva, segons va explicar ella mateixa en la declaració escrita.

Així ho detalla l'informe dels observadors externs que han supervisat la inspecció interna obert per la URJC provocat per les "greus irregularitats" relacionades amb aquest assumpte i que aquesta investigació s'ha suspès en remetre aquests indicis a la Fiscalia perquè determini si hi ha presumptes delictes.

Una de les observadores externes de la CRUE, Carmen Ruiz, ha assenyalat que la no compareixença d'aquestes docents no minva ni menyscaba aquesta inspecció i que l'entrada de la Fiscalia a l'hora d'investigar presumptes irregularitats aporta més garanties.

"Si un polític diu tenir un màster i no el té ha de dimitir"

A més, Roberto Fernández ha assegurat que considera que "si un polític en l'exercici de les seves funcions diu que té un màster i no el té és motiu de dimissió del seu càrrec polític".

"Els polítics no són una raça de ciutadans diferent ni tenen drets i obligacions diferents", ha opinat Fernández a la roda de premsa de valoració del procediment d'informació reservada obert per la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) en relació amb el màster de la presidenta de la Comunitat de Madrid.

I ha considerat que, si tot el conjunt de presumpcions i hipòtesis respecte a aquest cas es confirmen, "estaríem davant d'una molt greu irregularitat universitària".

El president dels rectors ha ofert a la URJC "el suport de la CRUE per arribar fins a les últimes conseqüències de la seva investigació" sobre la presumptes irregularitats del polèmic màster de Cristina Cifuentes.

Ha mostrat amb la major contundència que "deplora i condemna qualsevol acte d'irregularitat o il·legalitat en la vida universitària" per ser, ha assenyalat, "impropi d'una institució acadèmica".

I ha assegurat que "si surten més casos s'investigaran", alhora que ha criticat les opinions de responsables públics que "volen transformar un problema concret en una mena d'exemple paradigmàtic d'una deficient pràctica en la impartició de màsters que tenen lloc a la universitat espanyola ".

Defensa de la Univesitat

"Un fet concret no pot posar en qüestió a la globalitat de l'excel·lent funcionament del sistema universitari espanyol", ha subratllat.

En la seva opinió és "inacceptable" que alguns polítics "hagin estès una ombra de dubte en el funcionament de la universitat espanyola amb fins partidistes", una pràctica que ha considerat "una majúscula i irresponsable frivolitat".

I ha dit que li sembla "increïble i inacceptable" que qualsevol dirigent polític "es dediqui a tacar el nom de la universitat amb fins partidistes".

Preguntat per a quin polític es referia ha dit que "a diversos" però ha preferit no donar els seus noms "perquè l'ambigüitat és patrimoni de les institucions quan han de tenir compte amb el que diuen".

Fernández ha insistit que el president de la CRUE no pot emetre judicis de valor, ja que, ha recordat, es tracta d'un organisme privat sense potestat jurídica per ficar-se en l'autonomia de la universitat.

Finalment, ha instat que qualsevol persona que detecti una mala pràctica la denunciï per les vies reglamentàries o pels judicials.