Pressiona Ciutadans el PP amenaçant de donar suport a una moció de censura a la qual no vol donar suport? Pressiona el PP Ciutadans a no prendre una decisió sobre Cristina Cifuentes i recorda als «taronges» que hauran d'ajuntar-se amb Podem per fer-la fora? O estan uns i altres, sobretot els populars, pressionant Cifuentes perquè resolgui sola aquesta crisi i deixi el càrrec després de l'escàndol? Qui pressiona qui? Aquesta és la qüestió.

En realitat ho fan tots, i a veure qui guanya, amb el risc, també per a tots, de perdre alguna cosa en el camí. Perquè la crisi és madrilenya, sí, però amb una clara repercussió estatal per a tots dos partits a només un any de les eleccions autonòmiques i municipals. Totes les mirades, per això, estan posades d'una banda a la direcció estatal del PP i de l'altra es mira Ciutadans per saber si està disposat finalment a donar suport a aquesta moció.

Els populars es neguen, de moment, a viure una situació similar a la de Múrcia i per això responen al desafiament del partit d'Albert Rivera amb un altre: Si volen que Cifuentes se'n vagi que la facin fora ells, sumant-se a la moció de censura presentada pel PSOE i votant amb els socialistes, sí, però també amb Podem. I és que en el partit de Mariano Rajoy semblen estar disposats a perdre la Comunitat de Madrid i que d'aquí a les eleccions de 2019 governi el socialista Àngel Gabilondo per tal de no tornar a cedir davant Cs.

Una imatge que interessa al PP

Una imatge, la de Ciutadans votant al costat del partit de Pablo Iglesias, que al PP li interessa molt mostrar i explotar fins a l'infinit -o fins a la cita amb les urnes- per recuperar els milers de vots que, segons les últimes enquestes, està perdent en favor de Cs.

Però aquesta no és l'única estratègia del PP. En les últimes hores no se sent els seus dirigents parlar de «confiança» en Cifuentes, ni la confirmen quan se'ls pregunta per ella. Per això, s'entesten a recordar que encara hi ha temps, que tenen almenys fins al proper 7 de maig -data límit per convocar el debat de la moció de censura-, que resoldran segons la investigació universitària, i també deixen clar que la pròpia Cifuentes pot ser la que prengui abans una decisió. Ho fan amb la subtilesa de sempre. No surt de la boca de ningú la paraula dimissió i es limiten a destacar que el que decideixi Cifuentes és personal.

I mentrestant, què passa a Ciutadans? Tampoc ells volen ser explícits i ningú a la direcció del partit diu directament que si Cifuentes no dimiteix donarien suport a la moció socialista, que ja compta amb el vot de Podem. El que sí va dir dimarts el líder de Cs, Albert Rivera, i ahir ho van repetir José Manuel Villegas i Juan Carlos Girauta, és que si Cifuentes no se'n va el PP es quedarà sense la Comunitat. Però perquè això passi només hi ha una explicació matemàtica, i és que almenys un vot de Cs vagi a favor de la moció, però el partit prefereix una sortida a la murciana. A veure qui guanya i a veure qui perd, i quant, en aquesta guerra de pressions. Però en el que coincideixen uns i altres és que la que ja ha perdut és Cristina Cifuentes.