Estats Units, Regne Unit i França han llançat aquest dissabte una ofensiva conjunta contra posicions de Baixar al-Assad com a represàlia per un presumpte atac químic del que culpen el Govern sirià.

"Fa un moment, he ordenat a les Forces Armades dels EUA llançar atacs de precisió contra objectius associats a les capacitats d'armament químic del dictador sirià, Baixar al-Assad", ha dit el president nord-americà, Donald Trump, en una compareixença des la Casa Blanca.

"Una operació conjunta amb les forces armades de França i el Regne Unit està en marxa ara mateix", va dir minuts després de les 21.00 hora local (01.00 de dissabte GMT).

Washington i els seus aliats europeus han perpetrat tres atacs en els quals han destruït instal·lacions associades al programa d'armament químic de Damasc a través d'atacs aeris i de míssils projectats des de vaixells a la Mediterrània dels tres països. Ha estat un atac "únic", segons el Pentàgon, per dissuadir Al-Assad d'utilitzar armes químiques en el futur.

El primer atac ha tingut com a objectiu un centre d'investigació científica situat prop de Damasc i utilitzat, segons Washington, per "la investigació, desenvolupament, producció i proves d'armes químiques i biològiques".

En un segon atac dels EUA i els seus aliats ha quedat destruït un dipòsit d'armes químiques situat a l'oest d'Homs en què el Govern d'Al-Assad emmagatzemava les seves principals reserves de gas sarín, una de les substàncies utilitzades en els presumptes atacs químics.

Finalment, el tercer objectiu de les potències occidentals ha estat un altre magatzem amb armes químiques i un important centre de comandament situats a prop del segon objectiu, a l'oest d'Homs.

Els detalls de l'ofensiva els ha explicat el cap de l'Estat Major Conjunt dels EUA, general Joseph Dunford, que ha dit que els objectius van ser seleccionats, a més de per la seva relació amb el programa d'armes químiques, per "minimitzar el risc per civils innocents ".

Per la seva banda, el cap del Pentàgon, James Mattis, ha dit que no hi ha "més atacs previstos" contra Al-Assad.

No obstant això, tant Mattis com Trump han alertat Al-Assad que EUA està preparada per seguir atacant si persisteix en la seva presumpte ús d'armes químiques.