L'organització terrorista ETA anunciarà la seva dissolució el primer cap de setmana de maig en un acte que se celebrarà al País Basc francès, segons van confirmar fonts abertzales. La banda fa mesos que treballa en la declaració de desaparició, que estava prevista entre finals de maig i la primera quinzena de juny. ETA donarà així per finalitzat el debat intern que havia obert entre la seva militància per acordar i fer pública la seva desaparició perquè considera que la seva «funció i cicle» han acabat, segons va ssegurar l'organització en un comunicat difós el 22 de febrer passat.

«El final del cicle resulta cada vegada més evident i, com a conseqüència de les decisions preses, ja s'ha produït en gran part. El final de l'estratègia políticomilitar va marcar el començament del final del cicle de l'organització», deia ETA en aquell escrit. Durant les últimes dates, la direcció de la banda terrorista ha intentat aconseguir la protecció internacional per anunciar el seu final definitiu.

La banda terrorista ha delegat la tasca de la dissolució en el GIC (Grup Internacional de Contacte), que coordina l'advocat sud-africà Brian Currin, i en la qual participen, entre d'altres, l'exsecretari general d'Interpol, Raymond Kendall, i el professor israelià i assessor en els acords de Camp David Alberto Specktorowski. És el mateix grup que va participar en la preparació de la Declaració d'Aiete, prèvia al cessament definitiu del terrorisme d'ETA d'octubre de 2011.

El president del Fòrum Social, Agus Hernán, proper a l'esquerra abertzale i al GIC, ja va avançar que l'objectiu de la cobertura internacional és «enfortir la credibilitat» de la declaració de desaparició d'ETA.

El passat dia 8, el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ja va anunciar a Baiona (França) amb motiu del primer aniversari del desarmament d'ETA, que l'organització terrorista faria «nous passos» en les següents setmanes i mesos.