L'Euzkadi Buru Batzar (EBB) del PNB ha decidit no presentar cap esmena a la totalitat al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2018, si bé va advertir que «s'equivoca qui vulgui veure en aquesta decisió un xec en blanc» al Govern espanyol i al Partit Popular per superar el tràmit pressupostari.

L'Executiva del PNB va adoptar aquesta decisió en una reunió que va mantenir a la seu de Sabin Etxea a Bilbao. En finalitzar la trobada, va explicar en un comunicat difós a través de les xarxes socials que ha decidit «concedir una oportunitat a l'obertura d'un nou temps de diàleg polític a l'Estat espanyol i a Catalunya, així com a la restauració de un Govern legítim».

D'aquesta manera, va anunciar que no presentarà una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l'Estat de 2018. Després de reiterar la seva «oposició frontal a l'article 155», va assenyalar que, segons el seu parer, «la decisió avui adoptada és la millor per propiciar la seva desactivació al més aviat possible».

La formació que dirigeix Andoni Ortuzar va explicar que l'EBB va prendre aquesta decisió després que «diferents representants jeltzales hagin mantingut en els últims dies contactes amb diversos actors polítics, inclosos dirigents de les formacions independentistes catalanes». El PNB va criticar que, fins al moment, «la política ha brillat per la seva absència en la gestió de la crisi catalana, una crisi d'Estat que també afecta Euskadi, els bascos i les basques».