La sentència contra els membres de La Manada condemnats per abús sexual, però absolts del delicte d'agressió sexual, centra el debat en la diferència entre ambdós tipus penals: l'abús sexual i l'agressió sexual. L'abús sexual suposa accedir al cos d'una altra persona sense consentiment i sense violència física. És el que es produeix sobre els menors d'edat, que no poden prestar aquest consentiment; amb les persones amb algun tipus d'incapacitat i amb aquelles que estan begudes o drogades i que no estan en condicions d'autoritzar aquesta activitat sexual. Pel que fa a l'agressió sexual, es tracta d'accedir al cos de l'altra persona per a una activitat explícitament sexual, sense consentiment i mitjançant la violència. La seva forma més greu és la penetració, però no l'única.

D'altra banda, el delicte d'assetjament sexual consisteix en la presència de requeriments per llenguatge verbal, no verbal o escrit per tenir relacions sexuals amb una persona que les està rebutjant, segons estableix el Codi Penal. La víctima pot ser tant major com menor d'edat i el delicte pot donar-se de forma puntual o continuada en el temps. La condició és que tingui lloc en l'àmbit de les relacions laborals, en la prestació de serveis o en l'àmbit de la docència.

En el cas de l'agressió sexual, la condemna va d'un a cinc anys de presó si es tracta d'atemptat contra la llibertat sexual d'una persona mitjançant la violència o la intimidació. Si en aquest atemptat hi ha accés carnal, la pena que preveu el Codi Penal puja i es fixa entre 6 i 12 anys de presó.

Mentrestant, en el cas d'abús sexual, que es produeix «sense violència o intimidació i sense que hi hagi consentiment», les penes previstes van d'un a tres anys o multa de 18 a 24 mesos, llevat que es produeixi accés carnal,cas en el qual la mínima seria de 4 anys de presó i la màxima, de deu.

No obstant, el Codi Penal detalla circumstàncies que en ambdós casos agreujarien les penes, com quan la violència o intimidació exercides siguin de caràcter particularment degradant o vexatori, quan els fets es cometin per l'actuació conjunta de dues o més persones o quan la víctima sigui especialment vulnerable.

També s'agreuja la pena quan per a l'execució del delicte, el responsable s'hagi prevalgut d'una relació de superioritat o parentiu o l'autor faci ús d'armes o altres mitjans igualment perillosos, susceptibles de produir la mort o lesions greus. Si es dona alguna d'aquestes circumstàncies, la pena per abús sexual anirà de cinc a deu anys de presó i la pena per agressió sexual es fixarà en una forquilla entre els 12 i els 15 anys de presó. En el cas que concorri més d'una circumstància alhora, s'aplicaran les penes en la meitat superior, tal com estableix el Codi Penal.

Una violació cada 8 hores

En total, el Ministeri d'Interior va comptabilitzar 10.844 delictes contra la llibertat sexual el 2016, mil més que un any abans i una mitjana de gairebé trenta al dia. D'ells, 1.249 van ser agressions sexuals amb penetració, és a dir, una violació cada vuit hores; 621 van correspondre a delictes de pornografia infantil; 368 a corrupció de menors o incapacitats i 8.606 classificats com a «altres», on estarien englobats els d'assetjament, abús i agressió sense penetració.