El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que Washington es retira de l'acord nuclear signat el 2015 amb l'Iran durant una compareixença a la Casa Blanca. «Anuncio que els Estats Units es retiren de l'acord nuclear amb l'Iran», va manifestar el mandatari, abans de destacar que Washington aplicarà «el major nivell» de sancions econòmiques contra l'Iran. Així, va argumentar que «si es permet que aquest acord segueixi en peu, aviat hi haurà una cursa armamentística al Pròxim Orient». «Tothom voldrà tenir les seves armes preparades per al moment en què l'Iran tingui les seves», va afirmar.

Trump va reiterar que els EUA reinstauraran les sancions econòmiques contra l'Iran, que havien estat aixecades de manera provisional amb la signatura de l'acord, en el qual també van estampar la seva rúbrica la UE, Alemanya, França, el Regne Unit, la Xina i Rússia, a més de l'Iran. Va afegir que Israel va presentar «la prova definitiva» que les promeses de l'Iran són «una mentida».

Per part seva, el president de l'Iran, Hassan Rohani, va criticar la decisió de Trump de retirar-se de l'acord nuclear signat el 2015 i va destacar que Teheran ha complert en tot moment amb les seves obligacions i romandrà en el mateix. El mandatari iranià va destacar que Washington «sempre ha estat hostil» a l'Iran i altres països de la regió.

Paral·lelament, l'Alta Representant de Política Exterior i Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, va lamentar la decisió dels Estats Units i es va mostrar «especialment preocupada» per les noves sancions anunciades per Trump, però va garantir que el bloc comunitari està «determinat a conservar» el pacte.

En aquest sentit, el president de França, Emmanuel Macron, va assegurar que tant el seu país com Alemanya i el Regne Unit «lamenten» la decisió dels Estats Units d'abandonar l'acord nuclear amb l'Iran i va advertir que «el règim de no proliferació nuclear està en perill». «Treballarem de forma col-lectiva en un marc més ampli que cobreixi l'activitat nuclear, l'activitat balística i l'estabilitat al Pròxim Orient», va explicar.