Un tribunal italià va aixecar ahir la prohibició que impedia a l'exprimer ministre Silvio Berlusconi presentar-se a un càrrec públic, en una decisió que s'anticipa un any a la data en la qual havia d'acabar en principi a causa de «bona conducta».

Encara que Berlusconi teòricament podria tornar a postular-se a la direcció de Govern, la decisió podria haver arribat massa tard per al polític de 81 anys d'edat, qui fa tres dies va donar la seva benedicció a la seva aliada política, la Lliga, per formar un govern sense el seu grup, arran d'un decebedor resultat electoral.

Berlusconi va ser declarat culpable de frau fiscal el 2013, fet que va provocar la seva expulsió de la cambra alta del Parlament i una prohibició per ocupar qualsevol lloc electe durant sis anys. No obstant això i en la decisió d'ahir, un tribunal de Milà va aixecar la sentència.

«Finalment, han passat cinc anys d'injustícia», va manifestar el partit Forza Italia, de Berlusconi, en un comunicat. «Berlusconi pot ser novament candidat», va afegir la nota, recollida per La Repubblica.

La coalició conservadora formada per la Lliga, Força Itàlia i Germans d'Itàlia va guanyar el 4 de març a suma de vots, però el Moviment 5 estrelles (M5S) va ser el partit més votat. Des de llavors, els de Matteo Salvini i Luigi di Maio han estat explorant un pacte de govern que ha estat impossible pel veto del partit antisistema a Berlusconi.

El president italià, Sergio Mattarella, va anunciar dilluns, després de l'última ronda de contactes, que era impossible formar govern en l'actual situació i va plantejar dues opcions: un govern «neutral» que estigui en peu fins a desembre o eleccions immediates.

La Lliga i el Moviment 5 estrelles van advocar per tornar a treure les urnes a l'estiu, si bé aquest dimecres havien demanat 24 hores més a Mattarella per intentar dotar Itàlia d'un govern.