A partir del 25 de maig, Europa disposarà d'un arsenal de noves regles perquè els seus ciutadans puguin «prendre el control» de les seves pròpies dades personals, una mesura poc coneguda fins a l'esclat de l'escàndol mundial que va sacsejar Facebook.

El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) europeu atorga nous drets individuals i estrictes obligacions per a les empreses que recapten o tracten informacions personals en la Unió Europea (UE), independentment d'on tinguin la seva seu.

Pàgines de comerç en línia, bancs o fins i tot organismes públics hauran de plegar-se a aquesta nova legislació, igual que les grans plataformes com Facebook, Google o Twitter para les que les dades representen una mina d'or, especialment per a estratègies de publicitat dirigida.

«Són les seves dades, prengui el control!», exhorta la Comissió Europea en la seva «Guia per als Ciutadans», que recull les garanties incloses en el RGPD contra l'ús no consentit de dades, una pràctica en el cor del recent escàndol de Cambridge Analytica.

El controvertit ús de les dades de desenes de milions d'usuaris de Facebook per aquesta companyia britànica, implicada en la campanya presidencial de Donald Trump, es va convertir ràpidament en un cop de sort per a les autoritats europees.

La comissària de Justícia i Consumidors, Vera Jourova, va arribar fins i tot a donar en roda de premsa les «gràcies» al cap de Facebook, Mark Zuckerberg, després de reconèixer que fins a aquest moment havia estat buscant com fer la campanya per donar a conèixer la nova legislació europea.

L'escàndol mostra que «vivim realment en una espècie de selva, on ens perdem fins i tot nosaltres mateixos», explica la comissària en una entrevista amb l'AFP, satisfeta de veure com la iniciativa europea es té en compte als Estats Units i convençuda que la UE està creant estàndards internacionals.

«La confiança és un imperatiu. Es triga anys a construir-la, però es perd en pocs segons. És trist, però els gegants digitals han après la lliçó brutalment», va dir recentment l'eurodiputada del PPE (dreta) Viviane Reding.

Aquesta excomissària europea, que va posar sobre la taula en 2012 el RGPD enfront del rebuig de «grups de pressió i governs nacionals», va celebrar també que els europeus «afortunadament» hagin engegat lleis «per recuperar la confiança».

Encara que entraran en vigor el 25 de maig, les noves regles es van adoptar en 2016, amb un període de dos anys perquè tant els països com les empreses poguessin preparar-se.

Amb el nou reglament, la ciutadania compta amb un «dret a saber» qui tracta les seves dades i amb quina finalitat, així com amb un dret per oposar-se al seu tractament amb finalitats d'exploració comercial.

Els europeus podran obtenir també la supressió de les seves dades («dret a l'oblit») i se'ls haurà d'advertir si es produeix un accés no autoritzat a la seva informació.