El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va oferir al president dels Estats Units, Donald Trump, una rebaixa dels impostos a les importacions de cotxes procedents del país nord-americà a canvi que Washington decideixi excloure definitivament el bloc comunitari dels aranzels que aplica a l'acer i l'alumini. «He de ser molt clar de nou: volem una exempció il·limitada de les mesures aranzelàries proposades. Si Europa obté una exempció il·limitada, estem preparats per començar converses amb els nostres socis transatlàntics», va assegurar el polític luxemburguès a Sofia (Bulgària) després de la cimera informal dels líders europeus amb els països dels Balcans.

El cap de l'Executiu comunitari va oferir a Trump quatre punts concrets a canvi que exclogui la UE dels aranzels a l'acer i l'alumini que el president nord-americà va anunciar fa uns mesos. El bloc comunitari gaudeix actualment d'una exempció temporal que finalitza el pròxim 1 de juny.

En aquest context, Juncker va plantejar millorar recíprocament l'accés als mercats de les dues parts, principalment per a productes comercials, entre ells els cotxes. Dins d'aquest punt, també va proposar millorar l'accés als procediments de contractació pública, quelcom que la UE perseguia quan Brussel·les i Washington encara negociaven el TTIP.

El polític luxemburguès també va oferir a Trump d'aprofundir la cooperació energètica, especialment sobre el gas natural liquat, i facilitar la cooperació voluntària entre els reguladors de les dues parts, tot i que «fora d'un marc de negociacions comercials».

Reforma a l'OMC

Finalment, l'oferta de Juncker inclou la possibilitat que la UE i els Estats Units defensin junts una reforma en els estatuts de l'Organització Mundial de Comerç (OMC) per «garantir la igualtat de condicions per a tots».

El president de la Comissió Europea va advertir, però, que les converses sobre aquestes qüestions només començarien si els Estats Units exclouen definitivament la UE de les mesures aranzelàries sobre l'acer i l'alumini. «No negociarem amb una espasa de Dàmocles sobre els nostres caps. És una qüestió de dignitat», va destacar.

Els caps d'Estat i de Govern van debatre aquesta qüestió, així com la decisió de Trump d'abandonar l'acord nuclear amb l'Iran, durant el sopar informal que van celebrar dimecres a la capital búlgara.