Els 34 membres de la conferència Episcopal de Xile que es van reunir dijous amb el Papa al Vaticà han posat el seu càrrec a disposició del Pontífex perquè els destitueixi si així ho considera necessari després de l'escàndol d'abusos sexuals i encobriment que ha protagonitzat l'Església Catòlica en aquest país. Els prelats xilens es van reunir amb Francesc per discernir responsabilitats al voltant de les acusacions d'encobriment en els casos d'abusos sexuals comesos pel capellà Fernando Karadima.

«Era convenient declarar la nostra més absoluta disponibilitat per posar els nostres càrrecs pastorals en mans del Papa», van assenyalar en una conferència de premsa sense preguntes davant la premsa estrangera el bisbe auxiliar de Santiago i secretari general de la Conferència Episcopal de Xile, Fernando Ramos, i el bisbe de San Bernardo, Monsenyor Juan Ignacio González.

Els bisbes van llegir un comunicat en nom de la Conferència Episcopal de Xile en el qual van detallar que un document lliurat pel Pontífex «indica amb claredat una sèrie de fets absolutament reprovables que han ocorregut a l'Església xilena». D'aquesta manera, van admetre que es tracta d'«inacceptables abusos de poder, de consciència i sexuals, i que han portat al fet que hagi disminuït el vigor profètic que ens caracteritzava».

El periodista xilè Juan Carlos Cruz, una de les tres víctimes del sacerdot Fernando Karadima, que al costat de James Hamilton i José Andrés Murillo es van reunir amb el Papa al Vaticà fa dues setmanes, va valorar de manera positiva el gest dels bisbes. «Això canvia les coses per sempre», va assenyalar al seu compte de Twitter. «Els bisbes xilens han renunciat tots. Inèdit i bé», va afegir. «Els que van causar tant dolor, de vegades pitjor que l'abús, avui renuncien tots», va assenyalar la víctima d'abusos en un altre missatge a la xarxa social.