L'exministre de Treball i expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana ha abandonat minuts abans de les 14.00 hores d'aquest dimarts el seu domicili al centre de València detingut en un cotxe conduït per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, després d'un registre de gairebé cinc hores a la casa i sota una gran expectació de mitjans de comunicació i de curiosos que volien veure un Zaplana "humiliat" o, per contra, donar-li ànims. "Sigues valent, Eduardo", s'ha escoltat.

Zaplana ha estat detingut per presumptament aflorar diner negre provinent de contractes irregulars de la seva etapa al capdavant de la Generalitat Valenciana en una operació coordinada pel Jutjat d'instrucció número 8 de València i la Fiscalia Anticorrupció. Després de la seva sortida, dues grues han tret del garatge dos cotxes d'alta gamma.

Els agents van detenir Zaplana a la sortida del seu domicili a València, situat al carrer Pascual i Genís, passades les 9.00 hores i des de llavors ha estat en interior de l'habitatge mentre durava el registre.

Finalment ha sortit minuts abans de les 14.00 hores al seient del darrere de la dreta d'un BMW X5 conduït per la Guàrdia Civil, directe des del garatge de l'habitatge. Cap a les 12.30 hores, els agents han ordenat als nombrosos mitjans de comunicació que esperaven a la porta de la casa de qui va ser portaveu del PP al Congrés que esperessin a la vorera del davant i des de llavors han custodiat la sortida tant del pati com del garatge.

A la sortida del vehicle un dels fotògrafs ha caigut a terra en tractar d'acostar a la finestreta del cotxe, protegit per agents de la Guàrdia Civil, per treure un retrat a Zaplana.

A més, dels nombrosos mitjans de comunicació també s'han concentrat a les portes de l'habitatge molts curiosos que s'aturaven per preguntar què passava. Algun d'ells marxaven a conèixer que era pel registre de l'immoble del també exalcalde de Benidorm mentre que altres s'han quedat davant de l'habitatge per immortalitzar amb els seus mòbils aquest dia "històric".

Les reaccions a l'assabentar-se que el detingut era el que va ser president de la Comunitat Valenciana entre 1995 i 2002, les reaccions han estat diverses: des d'alguns que es quedaven per veure "caure a un Zaplana humiliat" enfront d'un altre transeünt que li ha donat crits d'ànim quan ha sortit el cotxe. Així, s'han sentit aplaudiments i expressions com "sigues valent Eduard, sigues valent".

Una altra senyora ha increpat els periodistes tirant en cara que no es traguessin fotos dels expresidents de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán, processat en el judici dels ERO.