El president d'Itàlia, Sergio Mattarella, va encarregar al jurista Giuseppe Conte formar govern com a primer ministre, una tasca que aquest va acceptar prometent que vindrà un «govern del canvi», que estarà integrat pel Moviment Cinc Estrelles (M5S) i la Lliga. El nom de Conte va ser proposat a Mattarella pels líders del M5S i la Lliga, Luigi di Maio i Matteo Salvini, respectivament, en els contactes mantinguts aquesta setmana per trobar un tercer home que exercís de primer ministre i mediador entre les dues forces polítiques.

Mattarella va citar Conte al Palau del Quirinale amb la intenció de fer-li l'encàrrec formal, tot i que el candidat ha estat qüestionat aquests dies per suposades mentides en el seu currículum i deutes. La reunió va durar prop de dues hores.

«El president de la República m'ha conferit l'encàrrec i jo he acceptat amb reserves», va explicar Conte en les seves primeres declaracions a la premsa. Va afegir que en els propers dies presentarà al Congrés un programa de consens amb la intenció de formar un «govern del canvi».

Conte va avançar que el seu full de ruta es basarà en els punts de consens entre les «forces majoritàries». Com a objectiu prioritari es va fixa «la confirmació de la posició europea i internacional d'Itàlia». El seu govern, va assegurar el nou primer ministre italià, s'implicarà de ple en les negociacions de la UE sobre unió bancària, pressupost o asil, entre d'altres.