L'Audiència Nacional ha condemnat 29 dels 37 acusats en el judici de la primera època de la trama Gürtel. El cap de la trama, Francisco Correa, a 51 anys i 11 mesos de presó, l'exsecretari d'Organització del PP de Galícia, Pablo Crespo, a 37 anys i 6 mesos, i l'extresorer dels populars Luís Bárcenas a 33 anys i 4 mesos i a una multa de més de 44 milions d´euros. La dona de Bárcenas, Rosalia Iglesias, també ha estat condemnada a 15 anys de presó, així com la dona de Correa, Carmen Rodríguez Quijano, a 14 anys i 8 mesos. Entre els absolts hi ha el responsable d'Orange Market, Álvaro Pérez El Bigotes. Els 29 condemnats acumulen fins a 351 anys de presó. Paral·lelament, l'Audiència Nacional ha condemnat a títol lucratiu l'exministra de Rajoy Ana Mato a 27.857 euros per viatges i esdeveniments familiars (com aniversaris dels fills) i el PP a 111.864 euros per despeses electorals a Pozuelo i a 133.628 euros pel mateix concepte però a Majadahonda.

La sentència, que ocupa 1.687 folis, arriba sis mesos després del final del judici. Des d'octubre de 2006 fins a novembre de 2017 es va jutjar els primers anys de la trama Gürtel (1999-2005). Es van celebrar 125 sessions i es van asseure al banc dels acusats fins a 37 persones, entre elles Correa i una desena d'exalts càrrecs del PP, entre ells el seu extresorer, Luís Bárcenas. El cas va saltar a la llum el 2008 i s'ha centrat en l'entramat societari que va ser utilitzat per Correa per aconseguir adjudicacions irregulars de contractes públics -en col·laboració amb els responsables del PP- a les comunitats de Madrid i Castella i Lleó, a l'ajuntament de la capital espanyola i als municipis madrilenys de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón i de la localitat malaguenya d'Estepona. Segons la Fiscalia Anticorrupció, amb aquesta operació es va ocultar més de 40 milions d´euros.

La sentència considera que netre els anys 1999 i 2005 el Grup Correa i el PP van teixir en aquests territoris «una estructura de col·laboració mútua i estable» que prestava serveis relatius a viatges i organització d'esdeveniments. La sala parla també d'un «autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional» que manipulava la contractació pública «central, autonòmica i local» a través de militants «influents» del PP. La sentència considera que les empreses de Correa gaudien d'un «arbitrari tracte de favor» en la contractació pública, així com acredita la caixa B del PP.

A la sentència es recull que les quantitats distretes van anar a parar a «donacions finalistes de la caixa B del partit». «Consistia en una estructura financera i comptable paral·lela a l'oficial existent almenys des de 1989, les partides de la quals s'anotaven informalment, en ocasions en simples fulles manuscrites», recull la sentència en referència directa als Papers de Bárcenas. Les quantitats, segons el tribunal, s'entregaven a «membres rellevants del PP». En aquest sentit, la Sala no considera «versemblant» i qüestiona la «credibilitat» del testimoni que va oferir durant el judici el president del Govern, Mariano Rajoy, quan va negar pagaments en B per part de Bárcenas.

Una de les condemnes més altes és per a Bárcenas: 33 anys i 4 mesos pels delictes de blanqueig, apropiació indeguda, falsedat de document públic i diversos delictes contra la hisenda pública, entre d'altres. Haurà de pagar, a més, una multa que supera els 44 milions d´euros. A més, aquesta condemna arriba quan encara s'ha de jutjar una alta part de la trama, la que correspon a la caixa B. A la sentència, el tribunal considera que Bárcenas era una «peça fonamental» de la trama organitzada per Correa que, en paraules dels magistrats, va generar «un autèntic sistema de defraudació de l'erari públic».

Un partit colpejat

El tribunal també condemna l'exministra de Sanitat Ana Mato i el Partit Popular a títol lucratiu per haver-se beneficiat de la trama corrupta i els obliga a retornar els diners. En el cas de l'exministra de Salut de Rajoy (que va dimitir per aquest escàndol), la sentència conclou que es va beneficiar de 27.857 euros pels viatges i d'altres serveis que el Grup Correa va oferir a la seva família. Pel que fa al PP, la sentència condemna el partit a títol lucratiu pels actes electorals sufragats per les empreses del Grup Correa a les localitats de Majadahonda i Pozuelo quan Guillermo Ortega i Jesús Sepúlveda eren candidats a l'alcaldia. «Els actes delictius descrits van produir beneficis econòmics quantificables al PP», recull la resolució. Apunta que es van finançar il·legalment activitats i actes polítics de les campanyes i precampanyes que, si no existís la trama, haurien d´haver pagat directament amb fons del PP.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va convocar per a avui una reunió extraordinària de la Comissió Executiva Federal del partit per fer una «anàlisi de la situació política» després de la sentència, i diversos sectors del partit estan pressionant per presentar una moció de censura. El líder de Podem, Pablo Iglesias, també va demanar una moció de censura i el de Cs, Albert Rivera, va amenaçar de trencar el suport al govern de Mariano Rajoy, que per part seva va assegurar que el Partit Popular «és més que deu o quinze casos aïllats».