El raper Josep Miquel Arenas, Valtonyc, ha contractat l'advocat Gonzalo Boye, que forma part de l'equip de lletrats de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i que porta els afers internacionals dels polítics catalans fugats. Segons va confirmar Boye, el raper, per al qual s'ha dictat una ordre de crida i cerca, podria comparèixer davant les autoritats belgues si és citat. L'intèrpret mallorquí acudiria a la crida de les autoritat de Bèlgica en el cas que els tribunals belgues ho sol·licitessin, va afirmar el lletrat que substitueix en el càrrec Juan Manuel Olarieta.

Valtonyc està condemnat a tres anys i mig de presó per un delicte d'injúries greus a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces a un polític de les Balears pel contingut de diverses de les seves cançons publicades a internet. Boye també va explicar que serà el mateix Valtonyc qui anunciarà «quan arribi el moment» a quina ciutat belga es troba exactament. El termini d'ingrés voluntari a la presó del raper mallorquí es complia el passat dimecres a les 12 de la nit.

Paral·lelament, una delegació de vuit familiars dels presos catalans, dels presos d'Altsasu i del grup de suport a Valtonyc es reuniran dimarts amb diversos eurodiputats al Parlament Europeu a Estrasburg. L'acte, sota el títol «Defensant els drets fonamentals a la UE: el cas d'Espanya», està organitzat per vuit partits polítics amb presència a l'Eurocambra: ERC, el PDeCAT, Podem, PNB, Bildu, Catalunya en Comú, Izquierda Unida i el BNG. Això implica que compta amb el suport de tots els grups excepte el del PP, el PSC i Ciutadans.

Els familiars oferiran una roda de premsa dimarts al matí al Parlament Europeu a Estrasburg, que també comptarà amb la participació de l'exmagistrat del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pellín i l'actor Alberto San Juan. Immediatament després, participaran en una reunió amb eurodiputats a la qual també s'han convidat representants d'altres institucions europees. Aquesta delegació coincidirà amb la celebració de la sessió plenària del Parlament Europeu.