El ministeri d'Exteriors ha creat els ´Premios de Periodismo Palacio de Viana´, dotats amb 36.000 euros. Un dels guardons, amb una aportació de 12.000 euros, serà per un article d'un corresponsal estranger que millor contribueixi a la bona reputació d'Espanya. Segons ha avançat El Confidencial, el mitjà que ha avançat la notícia, aquest premi ha causat "perplexitat" en cercles diplomàtics.

"És un premi de periodisme i política internacional per reconèixer les peces d'opinió i de caràcter informatiu aparegudes en els mitjans de comunicació que contribueixin a la difusió del paper d'Espanya. Ens ha semblat important engegar-ho", va argumentar al Congrés la directora de l'Oficina d'Informació Diplomàtica, Ana Rodríguez.

Els guardons (les altres dues categories premien els millors treballs sobre política exterior) arriben després que el ministeri que encapçala Alfonso Dastis s'hagi mostrat molt crític amb determinats mitjans internacionals que s'han fet ressó de les tesis dels independentistes catalans.