El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha confirmat que els cinc diputats del seu grup votaran a favor de la moció de censura del candidat socialista, Pedro Sánchez, contra el Govern de Mariano Rajoy, suport que precipitarà la 'caiguda' del president del Govern i l'arribada del líder socialista a la Moncloa.

En la seva intervenció en el debat de la moció de censura del PSOE, Esteban ha confessat que el PNB ha hagut de prendre una decisió difícil que l'han intentat "fer fora" a l'esquena dels quatre grans partits d'àmbit nacional que porten mesos provocant "tsunamis "i demostrant la seva incapacitat d'acord.

Malgrat això, Esteban ha explicat que un vot negatiu del PNB no aportaria més estabilitat, menys quan ja altres partits com Podemos han anunciat que presentarien una altra moció de censura, i quan es preveu que segueixi "el degoteig" de notícies dels tribunals.

"Creiem que responem al que majoritàriament demanda la societat basca i la responsabilitat votant sí, confio que el diàleg que ha promès sigui cert i que no abusi de la prerrogativa que li estem donant", li ha demanat Esteban Sánchez.

El vot dels cinc diputats del PNB era clau, juntament amb els de PDeCAT i d'ERC, perquè la moció de censura que es vota aquest divendres al Congrés pugui tirar endavant, cosa que passarà excepte sorpresa majúscula després que totes les formacions nacionalistes basques i catalanes hagin donat el seu suport a la moció.

L'EBB, Executiva Nacional del PNB, va adoptar la decisió de donar suport a la inicitiva aquest dijous, en una reunió extraordinària convocada a Vitòria per decidir el sentit del seu vot, després d'escoltar les motivacions del PSOE per presentar la moció de censura i conèixer els compromisos que adquireix el candidat Pedro Sánchez.

Durant la seva intervenció, el candidat socialista ha assegurat que mantindrà els pressupostos generals de l'Estat (PGE) --que suposen 540 milions d'euros en inversions per Euskadi--, s'ha compromès a restablir les relacions amb les comunitats autònomes ia iniciar el diàleg entre l'Executiu d'Espanya i el nou Govern de Catalunya.

Així mateix, ha fet extensiva la seva intenció de diàleg al Govern d'Euskadi, "del qual també forma part el PSE-EE", i al qual ha agraït el seu "compromís per l'estabilitat i per la convivència", a més de destacar "l'esforç" del lehendakari, Iñigo Urkullu --igual que van fer Miquel Iceta, del PSC, i ell mateix-- per "trobar solucions i forjar consensos en les hores dramàtiques de la crisi institucional soferta a Catalunya l'any passat".

El secretari general del PSOE ha assegurat que Espanya "és una nació", però que també hi ha altres territoris de l'Estat que haurien de es considerats "nació", i s'ha mostrat disposat, també, a consensuar amb la resta de grups parlamentaris la data d'unes noves eleccions generals.

Prèviament a l'anunci sobre la decisió del PNB, el PDeCAT havia confirmat ja el seu vot positiu a la moció de censura. Ho ha comunicat el portaveu de la formació catalana, Carles Campuzano, que ha demanat a Sánchez iniciativa per repensar "els climes socials i polítics".

La moció de censura posa també en relleu -ha dit Campuzano- que no es pot governar "contra" Catalunya, perquè qui ho fa acaba perdent la confiança.

Ha estat després d'escoltar la rèplica de Sánchez a la seva primera intervenció, quan Campuzano ha confirmat el vot afirmatiu a la moció de censura per posar fi -ha subratllat- "a l'etapa de Rajoy".

En aquesta nova etapa que s'obre, Campuzano també ha reclamat al líder socialista no posar les coses "fàcils" als que "només saben viure en la tensió política", referint-se a Ciutadans.

Per part d'ERC, el seu portaveu, al Congrés, Joan Tardà, ha aclarit que el vot favorable que donarà el seu grup a la moció de censura del PSOE, no és un sí al líder socialista Pedro Sánchez perquè arribi al Govern, sinó que en realitat és un no al fet que Mariano Rajoy segueixi sent president.

Durant la seva intervenció, Tardà ha explicat que els seus vots, un total de nou, no seran "de suport al PSOE, són de rebuig al PP, a la corrupció del PP" perquè considera que és necessari fer fora Rajoy del Govern per "enterrar" aquest tipus de comportaments.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, per la seva banda, ha lamentat que Rajoy no hagi aprofitat la seva "última oportunitat" per dimitir i buscar una sortida "digna, pactada i en les urnes".

Rivera ha ofert també a Sánchez que rectifiqui, aturi la moció de censura i pacti amb Cs unes eleccions a curt termini, per no haver de recolzar-se en els que han intentat donar "un cop d'Estat" a Catalunya.

Sánchez li ha replicat acusant-lo de "viure a costa de la confrontació territorial" i de créixer en les enquestes per la "incapacitat" del PP de fer front a aquest discurs "irresponsable" i d'assumir la seva responsabilitat per la corrupció. "Volen llarga vida a Rajoy per seguir esgarrapant expectatives electorals", li ha retret.

En qualsevol cas, la decisió de Cs ja és irrellevant per a la votació d'aquest divendres i també ho és el viratge d'últim minut de CC, que el cap de setmana va acordar no donar suport a la moció al costat dels independentistes ni Bildu i que avui ha anunciat que s'abstenia.

Compta Sánchez amb el vot a favor de Units Podem, encara que Pablo Iglesias opina que no ha estat a l'altura d'un presidenciable, per no haver parlat a tots els espanyols i presentar-se com un "mal menor".

Igleisas en el seu torn d'intervenció ha demanat a Sánchez que tingui "més dignitat" i que no permeti les burles de Mariano Rajoy per voler governar amb només 84 diputats, i li ha ofert que construeixi un Govern recolzat per una majoria de 156 diputats, inclosos els de Units Podem.

Oferta que ha estat resposta per Sánchez, que li ha proposat que comencin junts a treballar amb "humilitat" i "fortes dosis de realisme", per no "trencar les expectatives" de molta gent "necessitada" de les seves polítiques d'esquerres.

També tindrà el plàcet d'ERC, però el seu portaveu parlamentari, Joan Tardà, li ha aclarit que en realitat és un no al fet que Mariano Rajoy segueixi sent president, així com el del PDeCAT, el portaveu, Carles Campuzano, ha emplaçat el líder socialista a repensar "els climes socials i polítics".

De la mateixa manera, donaran suport a la moció de Compromís; EH Bildu, tot i considerar que Pedro Sánchez i Mariano Rajoy "estan del mateix costat" i pertanyen a "un mateix règim basat en la imposició i la negació", i el diputat de NC Pere Quevedo.

Votaran en contra el Fòrum i UPN, socis electorals del PP, tot i que aquest últim ha dit que li hauria agradat que es convoquessin eleccions.