Els talibans afganesos van anunciar ahir un alto el foc de tres dies de durada durant la celebració de l'Eid al Fitr, la festivitat que marca el final del mes sagrat del Ramadà, si bé van excloure les forces internacionals d'aquest cessament d'hostilitats i van assegurar que si els seus milicians són atacats, respondran a aquests atacs.

A pesar que el cessament d'hostilitats anunciat pels talibans se cenyeix a només tres dies durant l'Eid al Fitr, enfront de la setmana d'alto el foc anunciada prèviament pel Govern afganès, la Presidència del país va dir que «celebra» el gest dels milicians i va confiar que porti a l'inici d'unes converses de pau.

En un comunicat publicat ahir, el moviment integrista fundat pel mul·là Mohamed Omar va anunciar un cessament d'hostilitats que entrarà en vigor en l'Eid al Fitr i es perllongarà durant tres dies però que no afectarà les forces estrangeres.

Els talibans van dir que continuaran atacant les forces militars internacionals durant la treva i també van deixar clar que si sofreixen algun atac, respondran amb les armes. Així mateix, van assenyalar que podrien alliberar alguns dels presoners que tenen empresonats.

Uns 17 morts abans de la treva

Només unes hores abans del comunicat en què anunciaven el cessament d'hostilitats que començarà amb l'Eid al Fitr, al final del Ramadà, el mes sagrat del dejuni musulmà, els talibans van llançar un atac coordinat a la província d'Heart, en l'oest del país, que va liquidar 17 militars afganesos.

Després de l'anunci dels talibans, un portaveu de la Presidència afganesa, Haroon Chakhansuri, va afirmar que el Govern de Kabul «celebra» qualsevol decisió que pugui contribuir a posar fi al vessament de sang al país centreasiàtic.

«Confiem que els talibans estiguin compromesos amb el compliment de l'alto el foc que van anunciar», va assegurar el portaveu de la Presidència, segons informa la cadena de televisió local 1TV. Chakhansuri va assenyalar que espera que l'alto el foc condueixi a l'inici d'unes converses de pau amb el Govern i va avançar que el president afganès, Ashraf Ghani, es pronunciarà sobre l'alto el foc en les pròximes hores, durant la seva participació en la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai que se celebra a la ciutat xinesa de Qingdao.