El president dels Estats Units, Donald Trump, va rebutjar la declaració conjunta emesa després de la celebració de la cimera del G-7 al Canadà -unes reunions marcades per la falta de consens en matèria comercial amb el gegant nord-americà- arran del que va qualificar de «falses declaracions» fetes pel primer ministre canadenc, Justin Trudeau, sobre les conclusions de les reunions.

«El primer ministre Justin Trudeau del Canadà ha actuat de forma mansa durant les reunions del G-7 només per poder fer una roda de premsa després que jo marxés, en la qual poder dir que els aranzels dels Estats Units són insultants. Deshonest i feble. Els nostres aranzels són una resposta als seus impostos del 270 per cent en els lactis», va tuitejar el president dels Estats Units.

Trump, que la setmana passada va aplicar aranzels a les importacions nord-americanes d'acer i alumini des de Canadà, la Unió Europea i Mèxic, va marxar de manera anticipada de la cimera per poder acudir a la reunió amb el líder nord-coreà, Kim Jong Un, a Singapur. No obstant això, abans de deixar Canadà va advertir que seguirà restringint el comerç amb nacions que segons considera han tractat injustament els Estats Units.

«No es tracta només del G-7, tenim l'Índia, on alguns dels aranzels arriben al 100 per cent I nosaltres no cobrem res», va explicar Trump en una roda de premsa celebrada mentre la resta de participants a la cimera continuaven negociant a La Malbaie, Quebec. «I això s'acabarà. O nosaltres deixarem de comerciar amb ells», va avisar.

Declaració conjunta

En la declaració conjunta emesa després del final de la cimera, els líders dels Estats Units, Canadà, Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, Itàlia i Japó van destacar la necessitat d'un «comerç just, lliure i mútuament beneficiós» i van fer referència a la importància de combatre al proteccionisme. «Ens esforçarem per reduir els aranzels, les barreres comercials i els subsidis», van assenyalar els caps d'Estat en el seu comunicat.

No obstant això, diverses hores més tard, el president nord-americà va rebutjar la declaració -en la qual estava inclòs- a través del seu compte personal de Twitter, on va ordenar als representants dels Estats Units a la cimera que retiressin el seu compromís del comunicat del G-7 amb motiu de «les falses declaracions» fetes pel primer ministre canadenc en la roda de premsa que donava fi a la cimera.

Les declaracions a què va fer referència Trump en el seu tuit van ser fetes pel primer ministre canadenc en una roda de premsa al final de la jornada de la cimera, en què va tancar la porta a l'exigència nord-americana d'incloure una clàusula de sortida ràpida del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN), provocant la irada reacció de Trump. «No hi haurà una clàusula, no ho farem, no podem signar un acord comercial que expira automàticament cada cinc anys», va defensar Trudeau.

«Crec que hi ha diverses alternatives que podrien no ser del tot desestabilitzadores per a l'acord comercial, i crec que estem oberts a la creativitat», va afegir. «Els canadencs som educats, som raonables, però no deixarem que ens trepitgin», va concloure.

Davant les acusacions del mandatari nord-americà, l'oficina del primer ministre canadenc va assegurar, també a través de Twitter, que Trudeau no va dir en cap moment res durant la roda de premsa que no hagués dit anteriorment al president nord-americà «tant en públic com en converses privades amb el president Trump».